Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Automatische transmissie defect Nissan Qasqai

Vraag gesteld door op 8 mei 2022

Bij optrekken (m.n. in bochten) maakt de auto raar geluid. Ook bij rijden op cruise control schommelt heet toerental regelmatig, maar niet altijd. Volgens de garage betekent dat een probleem met de automaat. Alleen op te lossen door vervanging. Kosten minstens € 10.000. Valt (net) buiten de 5 jaar garantie!
A) kan ik hier mee doorrijden?
B) wat vindt u dat dit buiten de garantie valt? Nog geen 100.000 op de teller.
C) wat is uw advies: doorrijden? repareren? inruilen?

Merk: Nissan
Type: qashqai
Bouwjaar: 2015
Brandstof: benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een bijgeluid en een nogal schommelend rijgedrag. De garage wijst de automatische versnellingsbak als boosdoener aan. De fabrieksgarantie is helaas voorbij.

Maar met een tellerstand van 100.000 km én een kostenplaatje van tenminste 10.000 euro beschouw ik dit toch als een onacceptabel gebrek. Dus de discussie of doorrijden verstandig is of toch laten repareren óf beter inruilen is denk nu vooralsnog niet aan de orde. De inzet nú is toch de dealer te forceren om met een coulant voorstel te komen. Op basis van de huidige leeftijd en kilometrage zou u redelijkerwijs daar een beduidend langere gebruiksperiode van mogen verwachten. Ik denk dan aan tenminste 200.000 km of 10 jaar.

Rechten bij non-conformiteit

Op grond van de wet kunt u herstel van het gebrek door de verkoper eisen. Het uitgangspunt van de verplichting tot herstel op grond van non-conformiteit is dat het product in de staat wordt gebracht die voldoet aan de redelijke verwachtingen die de koper van het product mocht hebben. Een nieuwe (gereviseerde) versnellingsbak zou u in een betere positie brengen dan als de versnellingsbak geen gebrek had gehad.

Conclusie

Ik raad u aan om de verkoper van de auto aan te spreken tot kosteloos herstel van de versnellingsbak op grond van non-conformiteit. Als gekozen wordt voor vervanging van de versnellingsbak dan kan het redelijk zijn dat u een gedeelte van de reparatiekosten voor uw rekening neemt. Gelet op de gemiddelde levensduur die u van de versnellingsbak mocht verwachten en het gereden aantal kilometers alsmede de leeftijd van de auto is het mijns inziens redelijk dat u tot maximaal 50% van de kosten van de versnellingsbakreparatie voor uw rekening neemt.

Ik raad u aan om de dealer dit voorstel voor te leggen. Als u er onderling niet uitkomt dan raad ik u aan om de verkoper formeel in gebreke te stellen en zo nodig het geschil voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Voor meer informatie over uw rechten bij non-conformiteit verwijs ik u graag naar onze pagina Stappenplan klachten na aankoop.