Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto langdurig stallen in Spanje

Vraag gesteld door A. Lunes op 16 mei 2022

Ik wil mijn auto permanent parkeren op mijn vakantieadres in Spanje. Ik kom per jaar minimaal 2 keer in Spanje.
Wat zijn de aandachtspunten voor de auto? Moet ik de accu loskoppelen of moet er regelmatiger met de auto gereden worden?

Begint de maximale periode van 6 maanden dat  de auto in Spanje mag blijven zonder registratie aldaar telkens weer opnieuw of worden kortere periodes hiervoor  bijelkaar geteld ?

Merk: Ford
Type: c-max
Bouwjaar: 2008
Brandstof: Benzine euro 95 E-5

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U overweegt uw auto permanent te stallen in Spanje op uw vakantie adres. U vraagt wat de aandachtspunten zijn.

Langdurige stilstand

Langdurige stilstand is feitelijk nooit goed voor een auto. De bewegende delen moeten nu eenmaal regelmatig bewegen. Wat betreft de accu kunt u deze het beste verwijderen en op een vorstvrije plek opslaan. Bij voorkeur aan een druppellader om volledige ontlading van de accu te voorkomen. De accu mag ook blijven zitten wanneer de stalling aldaar de mogelijkheid biedt een druppellader aan te sluiten. Het advies is ook de bandenspanning flink hoger te zetten, om de kans op hoogteslag van een band te voorkomen na maanden van stilstand. Met 0,5 bar extra bandendruk is dat risico minimaal. 

Tank aftanken

Verder ook het advies de tank af te tanken. Hoe voller de tank, hoe minder invloed van zuurstof op het verouderingsproces van de brandstoffen en het aantasten van het brandstofsysteem. Het betreft hier een benzine auto met het advies de auto af te tanken met de duurdere premium E5 benzine, die in de meeste gevallen vrij is van ethanol, mogelijk ook in Spanje. Maar kennelijk doet u dat al. Deze toevoeging zorgt immers voor een snellere verontreiniging van de brandstof, dat na een lange periode van stilstand best zou kunnen plaatsvinden. Olie verversen zou u kunnen overwegen ná de stallingsperiode, dus tenminste ééns per jaar. Dan tapt u feitelijk ook de hoeveelheid vocht af dat de olie ook doet verouderen. 

Al het bovenstaande is op een volle tank na misschien niet per se noodzakelijk wanneer u elke twee weken de motor een kwartier zou kunnen laten draaien en de auto wat verplaatsen. Al zijn het maar enkele meters. Lukt dat niet dan zou u de bovenstaande tips kunnen toepassen om de auto zo goed mogelijk door de stallingsperiode heen te krijgen.

Kenteken

Meestal wordt er geacht om binnen 6 maanden de auto op het kenteken te zetten van het betreffende land. Dus wanneer deze auto daar permanent blijft is een Spaans kenteken eigenlijk onvermijdelijk. U verzekering heeft ook restricties hoe lang de auto aan één stuk in het buitenland mag zijn. Bovendien loopt de APK plicht ook gewoon door, hoewel er Spaanse garages zijn die de Nederlandse APK mogen uitvoeren. Maar een permanent verblijft van uw auto aldaar maakt een Spaans kenteken toch echt noodzakelijk.