Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All weatherbanden onder een SUV

Vraag gesteld door op 17 mei 2022

Ik heb serieuze interesse in een Honda CRV uit 2014. Hier zitten nieuwe Michelin all weathers banden onder. Het lijkt wel een rage onder SUV's. Volgens mijn bescheiden mening zijn dit soort banden helemaal niet geschikt voor dit type auto's. Heb ik ongelijk en hoeveel mm profiel dient de band te hebben in winterse omstandigheden in Nederland om aan winterse prestaties te voldoen ? Kortom, zijn deze banden geschikt of niet ?

Merk: Honda
Type: CRV
Bouwjaar: 2014
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 155

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U heeft interesse in een Honda CRV die rondom op all weatherbanden staat. Volgens uw mening horen dit soort banden niet onder dit soort auto's. U vraag of deze banden dus wel geschikt zijn.

All seasonbanden

Wie zowel in de zomer als in de winter het beste wil kan niet om de combinatie van zomer- en winterbanden heen. All season- of all weatherbanden zijn een compromis met zowel in de zomer als in de winter duidelijke tekortkomingen ten opzichte van de echte specialisten. Voor zowel de zomer- als de wintervakantie met de auto adviseren we dan ook zomer- respectievelijk winterbanden. Mensen die geen banden willen wisselen en anders het gehele jaar met zomer- (of winterbanden) blijven rijden nemen een veiligheidsrisico. In dat geval ben je met een keuze voor all seasonbanden duidelijk beter en veiliger uit.

Maatvoering

Ik wil benadrukken dat van de zeven recent geteste all seasonbanden geen enkele band verder komt dan een eindoordeel van 2 sterren (matig). Veel van deze banden scoorden in een kleinere bandenmaat en met een kleinere testauto wel drie sterren (voldoende). All seasonbanden werken dus beter onder kleinere auto’s. In de recent geteste grote maat blijkt het lastiger om het niveau van zomer- en winterbanden te benaderen. Dat verklaart wellicht ook uw conclusie waarom u dat niet heel geschikt acht voor een dergelijke auto. Dit is duidelijk een grotere maatvoering en spreek ik duidelijk de voorkeur uit voor een set zomer- en winterbanden. Dat is dan toch de beste investering voor gegarandeerd over het gehele jaar de beste prestaties.

Winters gebruik

Overigens worden deze kennelijk verse Michelin all seasonbanden wel geschikt geacht voor winters gebruik. Dus is erkend in de landen waar een winterbandenplicht geldt. Dan is formeel een profieldiepte van 1,6 mm de wettelijke grens maar Duitsland meldt dat een minimum van 4 mm wordt aangeraden. De minimale profieldiepte tijdens de winter in Oostenrijk is echter 4 mm. In Nederland volstaat dus de eerder genoemde minimale profieldiepte van 1,6 mm.