Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afdalen met 1.0 TSI en DSG automaat

Vraag gesteld door op 7 mei 2022

Wij gaan deze zomer op vakantie in de bergen en wij hebben een vraag over het afremmen op de motor en daarbij het gebruik van de voetrem.
Wij hebben een Skoda Octavia uit 2017 met 1.0 tsi en DSG automaat. Uit eerdere ervaring is gebleken dat de auto bij het afdalen niet zo krachtig afremt op de motor, ook niet als je de versnelling vastzet in de manuele stand. We moeten toch zeer regelmatig bijremmen met de voetrem omdat de auto te veel vaart maakt. Zijn de remmen van de auto hierop berekend? Of heeft u misschien een tip hoe wij het beter kunnen aanpakken?

Merk: Skoda
Type: Octavia
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 115

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U heeft gemerkt dat uw Skoda Octavia met 1.0 driecilinder benzinemotor niet zo goed afremt op de motor, ondanks het handmatig terugschakelen van de automatische versnellingsbak.

Dat is technisch wel verklaarbaar door het kleine slagvolume van de motor. De motor loopt gewoon gemakkelijk rond en heeft weinig interne weerstand. U mag ervan uitgaan dat de remmen zijn berekend op het trekgewicht (1300 kg) van deze auto. Het is wel raadzaam om bij afdalingen niet constant te remmen, maar op sommige momenten juist wat steviger te remmen om de snelheid eruit te halen en ze daarna gelegenheid te geven om ze wat te laten afkoelen.