Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waterlekkage in de auto

Vraag gesteld door op 14 april 2022

wij hebben water op de vloer bij gas/rem pedalen bestuurderskant na regen .We kunnen binnen niets vochtigs ontdekken bij de deuren  Verstopping ergens ?
Een garage naar gekeken . Probleem komt steeds terug .

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U ontdekt water op de vloer in de buurt van de pedalen. De garage heeft geen oorzaak kunnen vinden.

Regenwater of koelvloeistof

Misschien dat uw garage wel heeft kunnen vaststellen of dit mogelijk regenwater is óf koelvloeistof. In die buurt zit immers achter het dashboard ook het kachelhuis met koelwaterslangen en kachelradiateur. Daar kan ook een lekkage ontstaan maar moet het onderscheid tussen regen- en koelwater wel door uw garage makkelijk te maken zijn. Bovendien moet het koelwaterniveau op den duur óók duidelijk te laag zijn en voor problemen zorgen. Vandaar mijn vermoeden dat het regenwater betreft.

Waterafvoer verstopt

De meeste lekkages van achter het dashboard ontstaan vanuit de paravaan. Dat is een regenwater opvangbak onder de voorruit waar de ventilator van de kachel z'n buitenlucht vandaan haalt. Soms kan deze waterafvoer verstopt raken, en loopt het waterniveau zodanig op dat dit uiteindelijk in het interieur terecht komt. Dit is de meest herkenbare bron voor deze klachten en zou bij de dealer/garage bekend moeten zijn. Maar misschien kunt u dit als mogelijke oorzaak nog opperen bij uw garage.

 

Reacties

A. van der Louw

Auteur - 7 februari 2024

Inmiddels ergere! lekkage vloer bij pedalen Citroën Jumpy 2001. Laten checken bij van Mossel, na wasstraat en hoge drukspuit geen.lekkage, niet verder gekeken. Na nacht regen buiten wederom grotere plas water dus onder vloerbedekking en  nat tot aan achterwand bij de pedalen. Waar te zoeken bij een volgende garage? HELP

Jos

ANWB Expert - 9 februari 2024

Het opsporen van een waterlekkage is helaas in de meeste gevallen een zeer lastige en tijdrovende klus. Zeker wanneer de eerder genoemde mogelijke oorzaken al gecheckt zijn. Dan zal in de omgeving van de lekkage het interieur zoveel mogelijk 'uitgekleed' moeten worden, om goed zicht te hebben waar een spoortje water van buiten naar binnen weet te geraken. Soms moet zelfs het complete dashboard verwijderd worden wanneer blijkt dat het daarachter vandaan lijkt te komen. En uiteraard zal er al die tijd flink met water gesproeid moeten worden om een regenbui te simuleren.

Ik kan niet zozeer een garage aanbevelen maar gaat het er vooral om dat een bedrijf de intentie heeft om het écht op te sporen. Maar gezien de leeftijd van de auto zijn de mogelijke kosten naar verhouding dan wel fors. Het is in de regel geen klusje van één uur en sluit ik niet uit dat een halve tot hele dag arbeid toch iets is waar u rekening mee moet houden.