Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat doet een nieuwe motor met de waarde van een auto?

Vraag gesteld door C. de Vries op 18 april 2022

ik heb de waarde bepaald voor inruil van mijn Dacia Lodgy Prestige 1.2tce kenteken (***) van april 2014 via de website van de ANWB. Deze auto is voorzien van alle opties die Dacia bood, waaronder metallic lak, lichtmetalen velgen, airco en stoelverwarming. Nu is deze auto een paar maanden geleden voorzien van een nieuwe motor, daar de oude teveel olie ging gebruiken (schijnt een bekend probleem te zijn geweest van deze motoren in het verleden). Mijn vraag is wat dit met de waarde van de auto doet. Zonder deze info kwam de waardebepaling uit op €7.195. Kunt u antwoord geven op deze vraag?

Merk: Dacia
Type: Lodgy
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Benzine

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


Een paar maanden geleden is er een nieuwe motor gemonteerd in uw Dacia Lodgy.

Waarde van de auto

De waarde van de auto is op papier niet méér dan wanneer de bestaande motor nog goed functioneerde, omdat koerslijsten altijd al uitgaan van een goed werkende motor. En investeringen in een auto, ook kleinere in de vorm van reparaties of nieuwe onderdelen werken niet waardeverhogend. Andersom is wel het geval, een auto met een kapotte motor of versnellingsbak is absoluut minder waard. 

Documentatie bewaren

Bewaar alle documentatie van de nieuwe motor goed, zodat u kunt aantonen dat de motorwisseling vakkundig is uitgevoerd. Een nieuwe motor in een auto kan ook vraagtekens oproepen bij de volgende koper

Nieuwe motor

Een nieuwe motor verkleint wel de kans op komende reparaties en onderhoud, daar kan een koper gevoelig voor zijn in positieve zin en daardoor bereid te zijn meer te betalen voor uw Dacia dan voor eentje met de bestaande motor. Ik zou alleen geen bedragen kunnen noemen, dat blijft toch een kwestie van vraag en aanbod.