Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Te hoog gewicht op fietsendrager

Vraag gesteld door op 28 april 2022

Ik heb een Citroen C3. Onlangs een fietsendrager gekocht die max 60 kg kan dragen. Op de auto een trekhaak laten plaatsen. De garage zei dat ik max 46 kg op de drager kan plaatsen, waarom is dat? En hoe erg is het als ik er 50 kg op plaats. De fiets van mn man is 29,5 kg en die van mij 20,4 kg

Merk: citroen
Type: c3
Bouwjaar: 2013

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt wat de reden is van de beperkte kogeldruk van uw auto.

Kogeldruk

De fabrikant geeft een maximale kogeldruk op, ik vermoed dat deze bij uw auto 46 kg bedraagt. Uiteraard met name als waarborg voor een goede en stabiele combinatie wanneer er een aanhanger achter komt te hangen. U kunt zich wel voorstellen dat een flinke massa achter de achteras invloed heeft op het weggedrag van de auto, met name bij uitwijken. 

Wanneer u gebruik maakt van een fietsendrager legt deze zelf natuurlijk ook al een behoorlijk gewicht in de schaal. Ik vermoed dat er nog zo’n 30 kilo over blijft voor de 2 fietsen waar u helaas niet mee uit de voeten kan.

Praktijk

Vanuit de praktijk merken we dat dienstdoende agenten hier niet actief aandacht aan besteden, zeker wanneer het hele fietsentransport er heel veilig en deugdelijk uitziet. En dat doet het in verreweg van de meeste gevallen ook wel. Maar hoewel dit wellicht daarom gedoogd wordt, is overschrijding van de kogeldruk volgens de letter van de wet nog altijd verboden. En in een ernstige situatie, zoals bij een ongeval en letsel, zou een verzekering er ook vervelend over kunnen doen mocht de overschreden kogeldruk daar daadwerkelijk de oorzaak van zijn.

Conclusie

Ik kan u dus alleen maar adviseren om de opgegeven kogeldruk te respecteren. De maximale kogeldruk die bij uw auto hoort is in de handleiding van uw auto te vinden. Meer over de maximale kogeldruk vindt u op onze site: Fietsendrager monteren.