Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ruitenwissers en APK

Vraag gesteld door H. Tjemmes op 20 april 2022

bij de laatste apk zijn beide ruitenwissers van 1 jaar oud (ik rijd ca 5000km/jr ) vervangen links een andere, duurdere dan rechts. €37,- links en €17,-rechts. is dat normaal. dat was bij de APK van vorig jaar ook.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


De wisserbladen zijn vervangen bij de apk en er is nogal een prijsverschil tussen links en rechts. U vraagt of dit normaal is.

Keuring ruitenwissers

De geldende eis voor de APK wat betreft ruitenwissers zegt: Personenauto’s met een voorruit moeten zijn voorzien van een goed werkende ruitenwisserinstallatie die de bestuurder voldoende uitzicht geeft. Het is daarom niet heel waarschijnlijk dat de wissers die een jaar oud waren reden gaven tot afkeur. Echter is dit natuurlijk lastig met zekerheid op afstand te bepalen. Om onduidelijkheid in de toekomst te voorkomen is het misschien slim om de auto alleen te laten keuren en geen reparaties te laten uitvoeren. Vervolgens kunt u met het afkeurformulier in de hand zelf kijken of u onderdelen voor een schappelijke prijs kunt aanschaffen. 

Prijs(verschil)

Dan uw vraag over de prijs of het prijsverschil. Ruitenwissers zijn er in vele soorten en maten en verschillende kwaliteiten. In veel gevallen is de wisser in het directe gezichtsveld van de bestuurder een stuk groter dan die aan de bijrijderszijde. Ook kan er gekozen worden voor een andere kwaliteit. Dat de wisser aan de linkerkant hierdoor twee keer zo duur is dan die aan de rechter kant is niet vreemd.