Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remschijven achter verroest

Vraag gesteld door H. Moorman op 14 april 2022

Achter remschijven moeten vervangen worden vanwege roest. Km stand 55.000. Bij bandenwissel en onderhoudsbeurt in oktober vorig jaar hier niets over gemeld.  Kan dit zo snel ontstaan of is dit normaal bij deze km stand.

Merk: Mazda
Type: CX5
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


De achterste remschijven van uw Mazda CX5 zijn aangetast door roest.

Remschijven

Het komt helaas wel vaker voor dat remschijven vroegtijdig vervangen moeten worden. Deze zijn namelijk onderhevig aan roest. Bij normaal of intensief gebruik levert dit geen problemen op: de remschijven worden tijdens het remmen vanzelf 'gepolijst' door de remblokken.

Roest

Maar als de auto weinig wordt gebruikt, of als de remmen door een rustige rijstijl nauwelijks worden aangesproken, kan de roest toeslaan. De achterste remmen worden altijd minder belast dan de voorste; wanneer u remt beweegt al het gewicht van de auto zich naar voren. De remmen achter hebben zodoende een luizen leven. En zoals het gezegde ons leert; rust roest. Vervanging van de remschijven is de enige optie.

Steviger remmen

Om later opnieuw roest op de remschijven te voorkomen kunt u af en toe op een moment dat het veilig kan, wat steviger remmen. Dat hoeft geen noodstop te zijn, maar door elke rit op een goed gekozen moment even wat steviger te remmen houdt u het systeem in optimale conditie.