Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Overstappen op benzine of doorrijden op diesel?

Vraag gesteld door S. Wiegers op 19 april 2022

Momenteel heb ik een diesel auto in bezit en ik twijfel of overstappen naar benzine voor mij gunstig is, waarvoor ik u graag om advies wil vragen.
Ik verwacht maximaal 20.000 km per jaar te gaan rijden. Momenteel heb ik een VW Golf 1.6 TDI (kenteken ***) en ik zou eventueel over willen op een VW Golf 1.0/1.2 TSI. Vrijwel dezelfde auto maar dan een benzine variant (beide rond de bouwjaren 2014-2018).

Wat extra meespeelt is dat de diesel duur onderhoud te wachten staat, onder andere de distributieriem en remblokken dienen dit jaar vervangen te worden en hij staat op het punt de 200.000km aan te tikken.

Daarintegen zijn de occasionprijzen weer erg hoog op dit moment wat een benzine auto benadeeld.

Ik hoop dat u mij van advies kan voorzien in mijn keuze!
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U twijfelt of u van een dieselauto moet overstappen naar benzine en vraagt om advies in uw keuze.

Kosten

U heeft nu een Golf diesel uit 2014. Daar zitten wat kosten aan te komen aan normaal onderhoud en de kilometerstand loopt richting de 'twee ton'. Met behulp van ons autokostenprogramma heb ik de kosten van uw huidige auto en die van een Golf uit 2016 met 1.0 TSI benzinemotor. Uiteraard heb ik wat aannames moeten doen maar in het rekenvoorbeeld kom ik op ene verschil in autokosten van een tiende cent per kilometer oftewel twee euro per maand. Voor wat betreft de uiteindelijke kosten (inclusief afschrijving) is het dus om het even. De kosten voor onderhoud worden meegenomen in de berekening.

Toekomst

De dieselprijs is op dit moment erg hoog ten opzichte van benzine. Het prijsverschil was jarenlang zo'n 30 cent per liter maar dat is nu een cent of 8. Ook is uw huidige auto Euro 5. Dat betekent dat er op dit moment in Nederland nog geen beperkingen zijn qua milieuzones, maar als de regels in de toekomst worden aangescherpt maakt dat de auto er qua inruil niet aantrekkelijker op. De benzineversie is wat meer 'toekomstbestendig'. En als het aan te schaffen exemplaar goed is onderhouden, dan kunt u de kosten voor een nieuwe distributieriem en remmen nog even in de portemonnee houden.