Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoudskosten en betrouwbaarheid

Vraag gesteld door op 14 april 2022

Hoe betrouwbaar (qua onderhoudskosten) is deze Kia Stonic na 10-15 jaar in vergelijking met Toyota Yaris Cross 1.5VVT-i Active (125pk) en de Opel Mokka 1.2 Turbo 100pk?

Merk: Kia
Type: Stonic
Bouwjaar: 2022
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 100

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt hoe het zit met de betrouwbaarheid van de Kia Stonic m.b.t. de onderhoudskosten. Met name in vergelijking met de twee genoemde modellen van Opel en Toyota.

Aziatische merken

Het is lastig om op basis van een vooruitziende blik van 10-15 jaar een voorspelling te kunnen doen wat op het gebied van betrouwbaarheid de beste koop zou zijn. Een feit is wel dat de Aziatische merken zeer hoog staan aangeschreven op het gebied van duurzaamheid en betrouwbaarheid en ook ruime garantietermijnen hanteren. In die zin hebben Kia en Toyota wel een streepje voor op basis van de huidige betrouwbaarheidsstatus van deze merken.

Kia Stonic

Ik zie eerlijk gezegd daarom ook geen reden om dat voor de Kia Stonic in twijfel te trekken bij een gebruiksduur van 10-15 jaar. Dit merk geniet al jaren veel aanzien op het gebied van betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid. Maar misschien dat u ook ons Autokosten programma eens kunt raadplegen. U kunt dan van alle drie de kandidaten op basis van uw gebruik een berekening laten maken van de kilometerkosten. Daarin ook uiteraard de begrootte onderhoudskosten met een blik in de toekomst. Dus bij 10-15 gebruiksjaren. Dat geeft u wellicht ook verhelderende indicatie.

Buitensporige gebreken

Ik wil overigens nog wel benadrukken dat op basis van de geplande gebruiksduur, het niet in de lijn der verwachting ligt dat een moderne auto buitensporige gebreken gaat vertonen. Zeker de eerste 10 gebruiksjaren zou dat dan zeer teleurstellend zijn en denk ik niet gauw dat één van deze kandidaten een negatieve uitzondering zal zijn.