Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur accu en banden

Vraag gesteld door op 24 april 2022

Ik sta op het punt om een occasion aan te schaffen. In dit geval betreft het een Toyota Avensis Tourer 1.6 benzine uit 2016.

Mijn vraag gaat over het volgende. De auto heeft net de 80.000 km gereden en de banden plus de accu zijn nog van 2015. Kan ik ervan uitgaan dat de banden - ook al ogen ze er optisch goed uit en zullen ze de APK ook halen - dat de kwaliteit niet meer wat het is?

Betreffende de accu. Als deze inmiddels ook 7 jaar oud is, is deze ook aan vervanging toe? En als laatste vraag kan ik bovenstaande punten ook meenemen in het onderhandelingsproces bij een officiele merkdealer?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U overweegt de aanschaf van een Toyota Avensis van 2016 met 80.00 km op de teller. U vraagt zich af of de banden en accu dan nog wel conditioneel in orde zijn.

Geen concrete reden

Er is géén concrete reden om de banden en accu vanwege de leeftijd voor vervanging in aanmerking te laten komen. Wat banden betreft is ons advies wel deze bij uiterlijk 10 jaar te gaan vervangen. Niet omdat de veiligheid dan in het geding is maar meer dat de eigenschappen van de band door veroudering wat beginnen af te nemen.

Nieuwe banden

Maar uitgaande van de genoemde kilometerstand lijkt me, óók wat betreft het restant aan profiel, het beste er wel af te zijn van deze banden. Wanneer het profiel nog tenminste 1,6 mm is en er geen sprake is van beschadigingen en uitstulpingen, zal een nieuwe APK goedkeuring er vermoedelijk gewoon mee gehaald worden. Maar mijn advies is om een set nieuwe banden desondanks bij de koop tóch af te dwingen. De APK is in die zin slechts een momentopname en over een half jaar rondom nieuwe banden voor eigen rekening moet u toch echt proberen te voorkomen.

Accu

Een accu heeft een beperkte levensduur. Ons uitgangspunt is ten minste 4 jaar maar kan 10 jaar soms ook moeiteloos gehaald worden. Een nieuwe accu kunt u niet zomaar bij de koop eisen of afdwingen wanneer deze nog prima functioneert.

Conclusie

Natuurlijk is alles vóór de koop nog onderhandelbaar, maar dan heeft u meer recht van spreken wanneer het om de banden gaat. Een accu lijkt me geen haalbare kaart. Er zijn immers meerdere componenten die inmiddels 7 gebruiksjaren achter de rug hebben met een zekere gebruikersslijtage. Preventief vervangen zónder defect zit er dan in alle redelijkheid niet in. Maar garantie in de regel wel en kunt u daar altijd nog een beroep op doen wanneer binnen een half jaar de accu toch de geest heeft gegeven.