Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lakdikte Suzuki Swift

Vraag gesteld door D. van der Linden op 28 april 2022

Na mijn idee is de lak te dun gespoten . De lak is zeer kras gevoelig wat is de orginele lakdikte ?

Merk: Suzuki
Type: Swift sport hybrid
Bouwjaar: 2021
Brandstof: E 5 en 10
Motorvermogen: 129 + 14 elec

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt naar de lakdikte van uw nieuwe Suzuki Swift. U twijfelt daarover omdat de lak erg krasgevoelig is.

Lakdikte

De lakdikte kan per autofabrikant en model verschillend zijn maar van de Suzuki Swift kom ik een dikte tegen van 90-115 µm. Ik weet niet of dat voor alle generaties Swift geldt maar dat zou het bij benadering dus moeten zijn. Wanneer ik dat vergelijk met andere automerken dan zitten de meeste merken daar wel een fractie boven, maar er zijn ook modellen die duidelijk minder verf in de fabriek hebben meegekregen. Dus wat mij betreft is de genoemde dikte een redelijke afspiegeling van de praktijk. 

Krasgevoeligheid

Ik weet alleen niet of het incidenteel kan voorkomen dat een willekeurig exemplaar een duidelijk mindere dikke laklaag meekrijgt. Ik vraag me alleen af of het verschijnsel waar u het over heeft te wijten zou kunnen zijn aan de lakdikte. Elke autolak krijgt vanuit de fabriek meestal een 2 componenten blanke laklaag mee, met een verharder om de lak feitelijk extra te beschermen. Dat zou dus de krasgevoeligheid moeten doen afnemen en lijkt dat in uw geval dus twijfelachtig te zijn. 

Conclusie

Zoals gezegd lijkt me de lakdikte niet de bepalende factor te zijn maar meer de kwaliteit van de blanke toplaag. Misschien dat u toch maar eens bij de dealer moet aankloppen om desnoods ook via de importeur hier de nodige aandacht voor te vragen. Suzuki meldt 3 jaar lakgarantie te geven zonder kilometerbeperking. Dus alle reden om daar een beroep op te doen en vervolgens aanhoren wat hun verweer is.