Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koplampen afplakken voor UK

Vraag gesteld door J. van den Wittenboer op 24 april 2022

In de menu's van mijn Enyaq is geen reismodus omdat ik geen adaptieve LED lampen heb. Maar de verlichting zijn wel LED. Wat moet ik doen om veilig in de UK te rijden, zonder s'avonds de tegenliggers te verblinden? Ik heb naar stickers gekeken maar die geven geen instructies om deze goed toe te passen.

Merk: Skoda
Type: Enyaq IV 80
Bouwjaar: 2022
Brandstof: Electrisch

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


Volgens het instructieboekje van de Enyaq zijn de koplampen in te stellen voor linksrijdend verkeer als de auto is voorzien van full-ledverlichting. Uw auto heeft echter geen adaptieve ledverlichting en het menu 'reismodus' waarin u de instelling kunt wijzigen, is niet aanwezig in uw auto. 

Afplakken koplampen

Afhankelijk van het soort verlichting hoeft u mogelijk helemaal de koplampen niet af te plakken. Veel LED lampen laten een rechte lijn zien, deze hoeft u dus niet af te plakken. Het instructieboekje is daar niet duidelijk over. U kunt natuurlijk altijd even bij uw dealer langsrijden voor informatie en/of het eventueel afplakken van de koplampen. Het is niet verplicht om koplampen af te plakken in Engeland, maar u mag uw tegenliggers niet verblinden.

Lichtbeeld
Wanneer u de auto voor een muur plaatst kunt u aan het lichtbeeld al het een en ander zien. Als het lichtbeeld naar rechts (per koplamp) een oplopende lijn laat zien moet er iets gebeuren. U kunt de sticker zo op de koplamp plakken dat de oplopende lijn is afgedekt.