Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kleine onderhoudsbeurt ondanks weinig kilometers

Vraag gesteld door G. Kroon op 20 april 2022

In december 2021 kocht ik de leuke Suzuki Wagon R+ met 108.000 km op de teller, maar er zou een onderhoudsbeurt in januari 2022 of bij 125.000 km nodig zijn. Nu was de vorige beurt bij 106.000 km gedaan, dus pas 2000 km daarvoor (2021 dus maar 2000 km gereden) Nu staat de teller op 112.000 km. Wat is verstandig om te doen ?

Merk: Suzuki
Type: Wagon R+ Special 1.3
Bouwjaar: 2003
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 76

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Uw Suzuki heeft heel weinig kilometers gereden en u vraagt wat nu het advies is in verband met onderhoud.

Onderhoud

De fabrikant geeft aan dat er elke 15.000km of elke 12 maanden (dat wat het eerste komt) onderhoud gewenst is. Zeker wat motorolie betreft is een jaarlijkse verversbeurt juist van belang wanneer de auto weinig rijdt en/of juist korte afstanden. Het verouderingsproces van de olie gaat feitelijk sneller bij summier gebruik dan bij dagelijkse en intensievere ritten. Vandaar dat het onderhoud kilometers én leeftijd gerelateerd.

Welk deel noodzakelijk?

U kunt natuurlijk wel overleggen met de garagegist om te bepalen welk deel van het onderhoud noodzaak is en welk deel uitgesteld kan worden doordat er weinig met de auto gereden is. Onderdelen van de reminrichting bijvoorbeeld zijn juist extra gevoelig voor roest wanneer er weinig met de auto gereden wordt dus onderhoud overslaan is geen goed idee.

Veel meer informatie over onderhoud kunt u lezen op onze site: preventief onderhoud.