Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gecupte achterbanden Toyota RAV 4

Vraag gesteld door op 27 april 2022

Volgens mijn garage zijn mijn achterbanden gecupt.Auto trilt en neigt tijdens het rijden soms naar rechts toe te trekken.Profielsite is goed.Is dit probleem van gecupte banden en naar links trekken door middel van het uitlijnen van de auto te verhelpen.Het betreft Toyota Rav4, 87kbt9.Heb een zilveren lidmaatschap!!!!
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Uw garage constateert gecupte achterbanden. De auto trilt en trekt wat en u vraagt of dat met uitlijnen valt te verbeteren.

Samenspel

Gecupte banden zijn een bekend fenomeen en zijn het met name de achterbanden die het eerst in aanmerking komen voor cuppen met bijkomende afrolgeluiden. In veel gevallen is er geen specifieke oorzaak en is het meer een samenspel tussen de auto en de betreffende banden met bijbehorende specificaties.

Wielstanden

Het verschijnsel is feitelijk een kleine afwijking in de slijtage van de profielblokken. Die slijten niet helemaal recht af, in de draairichting gezien. Op den duur vormt zich een zogenaamd zaagtandprofiel, en dat veroorzaakt het bijgeluid met in een verder gevorderd stadium ook trillingen of resonanties. Het trekken naar één kant is niet per definitie een altijd bijkomend verschijnsel. Daarom lijkt het me ook zeker relevant de wielstanden te laten checken, zeker wanneer de keuze gemaakt wordt voor een set nieuwe banden.

Conclusie

Maar feitelijk is het kwaad al geschied. Nu uitlijnen én eventueel het herstellen van afwijkingen zal het cuppen niet ineens laten verdwijnen. Dat blijft feitelijk in het loopvlak aanwezig, en zal zich ook steeds nadrukkelijker laten gelden gedurende het slijtage proces. Het is soms onvermijdelijk banden eerder dan gepland te laten vervangen vanwege de genoemde bijverschijnselen. Dan is wel het advies de auto rondom te laten uitlijnen. Om ervan verzekerd te zijn dat de wielstanden conform de fabrieksspecificaties zijn en het daar dus niet aan kan liggen.