Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsendrager voor twee e-bikes

Vraag gesteld door op 25 april 2022

Mag de Clio   2 e bikes van elk 26 kg zonder accu vervoeren met een fietsendrager anwb aanschaf?
Kogeldruk auto volgens boekje 60
Welke fietsendrager zouden we dan moeten kopen?

Merk: Renault clio 4
Type: P-026-BV kenteken
Bouwjaar: 2021
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 67,00 kw
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U heeft twee e-bikes die netto 26 kg per stuk wegen. U zoekt een fietsendrager die op de kogel kan van uw Renault Clio die maximaal 60 kg kogeldruk mag hebben.

Kogeldruk

Een simpel rekensommetje leert dan dat de fietsendrager niet zwaarder mag wegen dan 8 kg. Een dergelijke drager voor twee e-bikes op de kogel gaat u helaas niet vinden. De gemiddelde e-bike drager weegt al gauw zo'n 16 kg en gaat u dus formeel over de toegestane kogeldruk van 60 kg van de Clio heen.

Wettelijk en praktijk

Voor een fietsendrager geldt voor uw auto géén alternatieve kogeldruk en mag u deze, net als bij een aangekoppelde aanhanger, niet overschrijden. Een dienstdoende agent zou u daarvoor kunnen bekeuren en het kan dit bij een ongeval ook in uw nadeel uitpakken. De praktijk leert echter dat het controleren van de kogeldruk niet echt een politieactiviteit is en dat ook vaak onbewust dit soort combinaties de weg op gaan. Het lijkt min of meer gedoogd te worden, wellicht omdat men niet de ervaring heeft dat dit veel onveilige situaties heeft opgeleverd. We benadrukken wel dat het wettelijk niet mag maar in de praktijk lijkt men er coulant mee om te gaan. Wellicht ook omdat er niet echt een redelijk alternatief is.

Conclusie

Ik wil benadrukken dat de opgave van de maximum kogeldruk niets zegt over de sterkte van de trekhaak. Die heeft echt geen moeite met het genoemde gewicht. De maximale kogeldruk is vooral bestemd voor een stabiele combinatie auto en caravan/aanhanger. Op een paar merken na wordt er echter voor de fietsendrager geen hogere alternatieve kogeldruk opgegeven en mag u deze dus volgens de letter van de wet niet overschrijden. Maar de oplossing voor uw probleem zit 'm niet in een beduidend lichtere drager. Die is er simpelweg niet voor uw fietsen.