Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

EPC lampje brandt

Vraag gesteld door op 15 april 2022

Tijdens het rijden kreeg ik plots het EPC lampje te zien op mijn Dashboard. Hierdoor verloor mijn auto zijn kracht en voelde het alsof hij geen vermogen had, wat kan hier de oorzaak van zijn en wat betekent dit?

Merk: Volkswagen
Type: polo
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 105

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U heeft een vraag over het branden van het EPC lampje.

EPC

EPC staat voor Electronic Powertrain Control. Zodra de computer, die de werking van de motor regelt, een storing in de aandrijving (Powertrain) ontdekt, stuurt deze het EPC lampje aan. De motor gaat ook in veilige noodloop om eventuele gevolgschade zoveel mogelijk te voorkomen. Het vermogen wordt dan teruggeschroefd.

Diagnose

Welke storing er in het geheugen staat opgeslagen is alleen te bepalen met diagnoseapparatuur. Als de auto er ook slecht bij rijdt (stottert of hikt) is het aan te bevelen om de Wegenwacht te raadplegen. Hij zal ter plaatse kijken wat de oorzaak van de storing is en proberen deze ter plekke te herstellen. Vaak lukt dat maar soms zal hij er voor kiezen om de auto naar de garage te laten transporteren. Wanneer de auto nu goed rijdt, gaat u dan langs de garage om de auto te laten controleren en te vragen naar een diagnose.