Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieketting preventief vervangen

Vraag gesteld door op 1 mei 2022

Ik wil een Kia Carens occassion uit 2008 met een 2.0 CVVT motor aanschaffen. Deze auto zou een distributieketting hebben. Is het, gezien de leeftijd van de auto verstandig om deze ketting preventief te vernieuwen ? Of is daar, bij een sluitend onderhoudsboekje, geen aanleiding toe ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U heeft een Kia Carens op het oog voor aanschaf. De betreffende motor heeft een distributieketting en u vraagt of het bij een auto van 2008 slim is deze preventief te vervangen.

De distributieketting hoeft volgens Kia géén extra aandacht of preventieve vervanging bij een bepaalde leeftijd of kilometrage. De auto heeft gelukkig ook niet de reputatie van distributie gerelateerde problemen. Natuurlijk is een dergelijke aandrijfketting aan slijtage onderhevig, maar zonder bijgeluiden of andere symptomen die wijzen op gevorderde slijtage is een preventieve vervanging niet nodig. De kans is immers heel groot dat de ketting een autoleven meegaat zoals je redelijkerwijs ook mag verwachten. Zeker bij een exemplaar die 'volgens het boekje' is onderhouden lijkt me dat een onnodige ingreep wanneer er géén concrete aanleiding is.