Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto gaat achteruit in de eerste versnelling?

Vraag gesteld door op 15 april 2022

Ik stond zojuist op een helling geparkeerd met mijn VW Polo 1.2 Bluemotion met turbo uit 2015. De auto heeft Hill hold.

Ik zette de auto eerst in zijn achteruit om het vak uit te rijden. Daarna zette ik de auto in zijn 1 in weer vooruit te gaan. Echter, de auto bleef achteruit rijden. Nog een keer opnieuw in zijn 1, zelfde probleem. Ik zette de auto op de handrem en even in zijn vrij. Daarna weer naar zijn 1. Toen reed de auto wel gewoon vooruit.

Wat kan dit zijn geweest? Of is het toch aannemelijk dat ik de auto zelf steeds in zijn R zette (wat ik me bijna niet voor kan stellen, maar toch)

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U stond op een helling, u schakelde de auto (vermoedelijk) in de eerste versnelling maar de auto reed (of rolde) toch achteruit.

Hill hold

Uw auto heeft hill hold. Dat is een systeem dat de auto bij het oprijden van een helling (vooruit of achteruit) de auto tijdens het inschakelen van de versnelling even op zijn plek houdt door de remmen vast te houden terwijl u het rempedaal niet meer aanraakt. Volkswagen noemt het in de instructieboekjes de 'bergwegrijhulp'.

Motorstoring

Als de auto achteruit rolde werkte de bergwegrijhulp op dat moment even niet. Dat kan als er een motorstoring is, want dan wordt de bergwegrijhulp uitgeschakeld. Als de auto op het moment zoals u omschrijft ook echt aangedreven achteruit reed, dan kan ik alleen maar concluderen dat de versnelling per ongeluk toch in zijn achteruit stond ingeschakeld.