Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanlopend geluid in Chevrolet Cruze

Vraag gesteld door op 15 april 2022

Onlangs heb ik een Chevrolet Cruze aangeschaft met 12100 KM op de teller. Sinds kort hoor ik een aanlopend roterend geluid tijdens het rijden. Het geluid is weg op het moment dat ik de koppeling intrap. Stationair is het geluid niet aanwezig. Enkel tijdens het rijden. Het aanlopende geluid versneld naarmate dat ik gas geef en verminderd in frequentie op het moment dat ik op de motor afrem. Het is een soort bonkend, zwappend geluid. Alsof iets rond draait wat scheef zit. Zodra de motor warm is, is het geluid nog beter hoorbaar.

Ik vermoed dat het in de koppeling zit, omdat bij het intrappen van het koppelingspedaal, het geluid weg is.

Ik heb een test uitgevoerd door de auto in zijn 3e en 4e versnelling te zetten en de motor te starten. Hierna heb ik de koppeling direct op laten komen en sloeg de motor gelijk af.

Het is een vervelend geluid en is storend tijdens het rijden. Schakelen doet de auto overigens prima. Ook het pedaal gaat soepel. Bij het schakelen hoor ik geen vreemde geluiden. Het is enkel tijdens het rijden.

Ik kan het zelf niet verklaren en weet niet in welke hoek ik het moet zoeken. Ik hoop dat u mij hiermee op weg kunt helpen.

Merk: Chevrolet
Type: Cruze
Bouwjaar: 2009
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 141

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


Al rijdend hoort u een bijgeluid in uw Chevrolet Cruze. Als u de koppeling intrapt is het geluid weg.

Mijn vermoeden gaat wel heel nadrukkelijk richting de versnellingsbak. Met name omdat het geluid weg is bij het intrappen van de koppeling. Ik denk dan aan een versleten hoofdaslager van de versnellingsbak die vooral in de lage versnellingen hoorbaar wordt en bij gas loslaten. Uw garage zou met een korte proefrit al snel tot een diagnose moeten kunnen komen. Maar op basis van uw info lijkt het op een lager defect.