Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Revisie katalysator mogelijk?

Vraag gesteld door J. Verstappen op 29 maart 2022

Na lang wikken en wegen zit ik er aan te denken  mijn Peugeot 208 (2014, 150000 km) met een te hoog olieverbruik ( 1ltr olie op 1200 km ) binnenkort weg te brengen voor een cilinderrevisie.
Nu had ik kort na mijn aankoop in 2019 ( 80000km) de katalysator moeten laten vervangen ( een indicator achteraf gezien voor wat me te wachten stond ).
Nu vraag ik me af, mocht ik de beslissing nemen aan de revisie te beginnen, wat voor negatieve invloed heeft  deze ook waarschijnlijk weer vervuilde katalysator op een gereviseerde motor, en is er een manier om de katalysator schoon te laten maken ?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U wilt bij uw auto de motor laten reviseren en vraagt of dit ook mogelijk is met de katalysator.

Katalysator

Wanneer een verbrandingsmotor olie gaat verbruiken bestaat de kans dat hierdoor de katalysator wordt aangetast. Wanneer de katalysator beschadigd is, is deze helaas niet meer te herstellen. Dit is wel soms het geval bij een roetfilter maar hier spreken we in dit geval niet over. Een versleten katalysator heeft geen invloed op de werking van een gereviseerde motor, hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. Het enige wat u misschien kunt meemaken is dat na enige tijd het motorstoringslampje gaat branden en bij uitlezen blijkt dat de katalysator een verminderde werking heeft. Dan is de katalysator helaas toch aangetast door de olie in de gassen en zit er niet anders op dan deze wederom te vervangen.

Specialist

Wanneer de revisie uitgevoerd wordt moet dit wel goed gebeuren. Er zijn verschillende specialisten die dit aanbieden. Op de site van een specialist kunt u zien wat er allemaal aanbevolen wordt: techservicecenter.