Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lege accu hybride auto

Vraag gesteld door H.Y. Oei op 8 april 2022

Hoe lang mag een hybride auto staan en wat gebeurt er met de accu wanneer de auto weinig gebruikt wordt en wat moet je doen om een en ander te voorkomen ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U vraagt hoe lang een hybride auto stil kan blijven staan voordat de boordaccu leeg is.

Een lege startaccu van een hybride komt na 2-3 weken stilstand wel vaker voor. Vooral wanneer de auto permanent maar weinig gebruikt wordt. De situatie is dan dat de drempelspannnig te laag is waardoor het signaal READY niet wordt vrijgegeven. De auto doet dan feitelijk niets meer.

Wij herkennen het probleem dus zeker maar óók niet hybride auto's kunnen na 3-4 weken stilstand geen thuis meer geven. Een autofabrikant gaat uit van het regelmatig gebruiken van een auto en kan bij de moderne auto met veel ''slapende'' gebruikers op de achtergrond actief een aantal weken stilstand best wel eens teveel zijn. Zoals gezegd zal de laadtoestand van de accu bij lang stilstaan in combinatie met korte ritten niet optimaal zijn. Wanneer het gebruik van de auto ook in uw geval summier is, zou u kunnen overwegen ééns per week een ritje te maken van tenminste 20 minuten. Dat zou eigenlijk voldoende moeten zijn om de laadtoestand op peil te houden en de auto altijd gebruiksklaar inzetbaar.