Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Katalysator vervangen voor imitatie?

Vraag gesteld door N. Rodenburg op 30 maart 2022

Onze Seat brand al maanden af en toe het moter storingslampje. de garage heeft diverse sensors vervangen oa NOX en de katalysator gereinigd.
Nu zegt de computer dat de katalysator defect is.Voorstel is een imitatie voor de helft van een origineel is dit verstandig ,hij wordt bij het schoonbranden 500 graden toch ? km 290.000

Merk: Seat Alhambra
Type: Style
Bouwjaar: 2011
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 2 liter

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


De katalysator van uw Alhambra moet vervangen worden en u vraagt of een imitatie onderdeel een verstandige keuze is.

Roetfilter

Ik vermoed dat u bedoelt dat men het roetfilter gaat vervangen. Het roetfilter en de (oxidatie)katalysator zijn twee verschillende onderdelen. Op deze site staat het goed uitgelegd. Auto’s die voorzien zijn van een roetfilter kunnen op leeftijd problemen krijgen met een vervuild roetfilter. Het is dan een logische stap om het filter te vervangen maar er kan ook een reden zijn voor het vervuilen van het filter. Een goed functionerend filter zal de roetdeeltjes zelfstandig verbranden, dit ‘regenereren’ gebeurt bij een heel hoge temperatuur van het filter zelf.

Imitatie-exemplaar

Wanneer de motor overmatig roet produceert bij de verbranding zal een nieuw filter ook weer snel vervuilen. Als er dus besloten wordt om het filter te vervangen moet de garage dus ook vaststellen of de verbranding goed verloopt en zodoende niet overmatig veel roet produceert. Hierdoor zal een nieuw filter ook weer snel verouderen. Dat er gekozen wordt voor imitatie hoeft helemaal niet nadelig te zijn hoewel de imitatie misschien een minder lang leven beschoren is. Wanneer men alleen de oxidatiekatalysator gaat vervangen is bovenstaande controle eigenlijk niet van toepassing. Een oxikat verslijt alleen door ouderdom en indien de diagnose klopt is vervangen voor een imitatie-exemplaar geen probleem.