Hoe lang gaan de achterste remschijven en remblokken mee van een Volvo V60?
Vraag gesteld door op 27 maart 2022
Kunt u aangeven na hoeveel kilometer of aantal jaren de remschijven en remblokken bij de achterwielen van een Volvo V60 vervangen moeten worden. Uitgaande van een normale rijstijl, waarbij de auto ook gebruikt wordt voor het trekken van een caravan op vakanties.
Merk: Volvo
Type: V60
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Benzine
Antwoord van Erik Jan
ANWB Expert
U vraagt naar de levensduur van de remblokken en -schijven op de achteras van een Volvo V60 met benzinemotor zonder hybride techniek dus zonder regeneratief (elektrisch) remmen. De levensduur is alleen in kilometers uit te drukken en is bovendien sterk afhankelijk van de gebruiksomstandigheden en het handelen van de chauffeur.
Indicatie levensduur
U noemt een normale rijstijl, de auto wordt ook gebruikt als caravantrekker. Omdat ook binnen dit gegeven nog zoveel factoren van invloed zijn is een exact geval niet te geven, maar om toch een globale indicatie te geven noem ik een levensduur van 50.000 tot 60.000 km voor een set remblokken op de vooras en wat meer voor de achteras, zeg 80.000 km.
Remschijven en remblokken
De voorste remmen hebben meer remkracht te verwerken dan de achterste, maar daar zijn de remmen ook op gemaakt. De voorste remschijven zijn zwaarder uitgerust dan de achterste, zodat de slijtage ook meer gelijk opgaat. Voor remschijven is het gebruikelijk dat ze twee keer zo lang mee gaan als de remblokken, maar ook daar zien we uitzonderingen aan de hand van gebruikt materiaal van de blokken en schijven.
Levensduur verkort
Soms wordt de levensduur extreem verkort door andere factoren zoals aanlopen van de remmen, roest op de remschijven doordat er te weinig wordt geremd of het doorrijden met versleten remblokken (ijzer op ijzer) waardoor de remschijven kunnen beschadigen.
Minimale dikte
U noemt niet het exacte type V60, maar de minimale dikte van blokken en schijven wordt per type en uitvoering opgegeven door de fabrikant. Daarbij wordt rekening gehouden met het feit dat op het moment van meten de auto ook tot aan zijn volgende onderhoudsbeurt veilig is te gebruiken.
Achterste remmen
Als de achterste remmen naar uw mening te kort mee gaan, wat ik uit uw vraag vermoed, kunt u aan uw garage vragen wat de reden is van vervanging. Dat kan zijn normale slijtage, aanlopen door een niet-gangbare remklauw of verroeste remschijven. Dat laatste komt in ons vlakke land ook best vaak voor. Zeker bij een zuinige rijstijl waarbij vooruitgekeken wordt en de auto meer uitrolt dan dat de remmen er aan te pas komen, kan het gebeuren dat de achterremmen te weinig te doen krijgen om 'fit' te blijven. In dat geval is het raadzaam om de remmen af en toe, zeg eens in de twee weken even een keer wat fermer aan te spreken op een plek en in een situatie waar dat veilig kan.
Deel deze pagina