Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Correctie fout ingevoerde kilometerstand

Vraag gesteld door op 29 maart 2022

Onlangs een tweedehands auto gekocht bij een dealer van het merk, met een nogal lage kilometerstand voor de leeftijd - nog (net) onder de 50000km bij een ruim 6 jaar oude auto (12-2015). Tevoren al op de RDW site gekeken, en toen geen onlogische km-stand geregistreerd zien staan. Toen ik na het sluiten van de koop nogmaals op de RDW site keek stond de stand daar echter als 'onlogisch' vermeld. Via e-mail de verkoper gevraagd om een verklaring daarvoor, maar die antwoordde slechts dat de stand weer logisch is en dat is inmiddels inderdaad wat de RDW nu aangeeft. De auto moet nog geleverd worden dus wij kunnen (voorzover ik weet) zelf nog niet bij de RDW de uitgebreide kilometerhistorie opvragen om een beeld te krijgen wat er gebeurd kan zijn en hoe onlogisch de km-stand was of wat hij nu is volgens de RDW. Maar door het niet beantwoorden van de vraag hebben we nu toch een ongemakkelijk gevoel over de km-stand en de verkoper.

Daarom vraag ik mij af hoever een officiele (dealer)garage kan gaan om een 'onlogische' kilometerstand weer 'logisch' te maken bij de RDW en welke waarborgen de RDW hanteert daarvoor om de kilometerregistratie geen volledig wassen neus te maken die garages makkelijk kunnen manipuleren. Met uw antwoord hopen wij nog voor betaling en afhalen toch een objectief beeld te kunnen vormen over de kans dat de verkoper toch te goeder trouw is en geen kilometerfraude probeert te maskeren, maar bijvoorbeeld een onschuldiger (tik)fout liever niet wil erkennen. Omdat wij nog niet betaald hebben staan we nu immers nog sterker om bezwaar te maken, de lage kilometerstand stond ook op de website waarop de auto werd geadverteerd dus was (mede) basis voor de afweging of de auto de vraagprijs waard was en tot sluiten van de koop over te gaan.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U heeft een vraag over de tellerstand die bij ieder garagebezoek worden ingevuld ten behoeve van het tellerrapport, voorheen de Nationale Auto pas.

Typefout

Een garage kan bij het invullen een typefout maken. Als dat bijvoorbeeld een nul te weinig is, dan is het oordeel 'onlogisch'. Een getal teveel kan ook. Een volgende keer als de correcte stand wordt ingevoerd is deze lager dan de vorige, en daarmee wordt de opvolging van tellerstanden ook onlogisch. De RDW geeft garages de mogelijkheid om typefouten te laten corrigeren zodat er geen auto's met een onterecht predicaat 'onlogisch' op het rapport krijgen.

RDW

De aanvraag wordt door de RDW beoordeeld en goedgekeurd als de RDW het aannemelijk vindt dat er een typefout is gemaakt. Niet elke aanvraag hoeft te worden goedgekeurd. De RDW is beducht op tellerfraude en zal bij elke twijfel de correctie niet goedkeuren.