Naar artikel

Kogeldruk vergroten

Vraag gesteld door op 2 april 2022

De kogeldruk van de trekhaak is 48 kg en daarmee te weinig voor de fietsendrager en twee e-bikes (totaal 67 kg). Kan ik door het plaatsen van een extra fietsendrager op de achterklep (draagvermogen 45 kg), met twee spanbanden verbonden aan de fietsendrager op de trekhaak, het draagvermogen vergroten tot 93 kg? Daarmee zou ik dus wel de twee e-bikes veilig kunnen vervoeren. Klopt deze redenatie?

Merk: citroen
Type: C3

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of de maximale kogeldruk verhoogd kan worden door gebruik te maken van een extra drager die bevestigd is op de achterklep.

De kogeldruk zegt niets over het draagvermogen van de trekhaak, deze heeft geen moeite met het dragen van het genoemde gewicht. De beperking gaat voornamelijk over de massa achter de achteras die de balans in de auto verstoort en zodoende het weggedrag. Wanneer u een constructie bedenkt waarmee u het gewicht verplaatst van de trekhaak naar de achterklep vermindert u deze massa niet. Hiermee lost u het probleem van de verstoorde balans niet op, dus helaas kunt u op deze manier de e-bikes niet veilig vervoeren.

De enige mogelijkheid om toch 2 e-bikes te vervoeren is wanneer u gebruik maakt van een dakdrager. Er zijn diverse dakdragers verkrijgbaar die helpen om het gewicht van de e-bikes toch boven op het dak te krijgen zoals de Fischer Dachlift.

Zorgt u er natuurlijk altijd voor dat de maximale dakbelasting gerespecteerd wordt.