Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan trekken met elektrische auto

Vraag gesteld door op 27 maart 2022

Is het mogelijk met een elektrische auto een (kleine) caravan te trekken.
Is het mogelijk met een Hybride auto (bv. Toyota Yaris) een kleine caravan te trekken?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt of het mogelijk is om een caravan te trekken met een elektrische auto of een hybride.

Specificaties

Met steeds meer elektrische auto’s kan ook een caravan worden getrokken. Dit is bij elke auto te zien in de specificaties die op het kentekenbewijs staan. Deze gegevens zijn ook inzichtelijk via onze site ANWB tests en specificaties. Hierop kunt u ook terugvinden dat de huidige Toyota Yaris hybride een aanhanger mag trekken met een maximaal geremd gewicht van 450kg. Dit is natuurlijk te weinig als kleine caravan maar hybrides (en dan met name de plug-in variant) zijn vaak heel erg geschikt om een caravan mee te trekken. 

Een goed voorbeeld is de Mitsubishi Outlander. De ondersteuning van de elektromotor zorgt voor een hoog koppel, precies wat prettig is bij een caravantrekker. Alle wielen worden aangedreven, al dan niet elektrisch, en daardoor rijdt de Outlander PHEV erg gemakkelijk met een caravan weg. Ook is het extra gewicht van een accupakket goed voor een stabiele wegligging. 

Elektrische auto

Wanneer met een elektrische auto een caravan wordt getrokken gaat dit natuurlijk wel ten kost van de actieradius. Maar wanneer u hier rekening mee houdt is het goed mogelijk. Op dit moment is er een flink aantal volledig elektrische auto’s die een caravan kan trekken, onder andere: de Audi e-Tron, Mercedes-Benz EQC, Polestar 2, Tesla Model 3, Kia EV6 en de elektrische variant van de Volvo XC40. Die zitten wel in de hogere prijsklasse, maar er komen steeds meer elektrische auto's die wat mogen trekken. We hebben het uitgeprobeerd met een Tesla Model 3 in combinatie met een kleine caravan. Het is na te lezen op onze pagina over een caravan trekken met een elektrische auto