Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

APK afkeur i.v.m. koordlaagbreuk

Vraag gesteld door op 5 april 2022

Bij APK keurt de garage een band met ruim voldoende profiel af op grond van een "koordlaagbreuk". Aan de band is niets bijzonders te zien. De band heeft geen zichtbare uitstulpingen, scheuren of andere schade; ook geeft de band nooit trillingen. Gevraagd naar de reden wijst de werkplaatschef naar oneffenheden (tot 0.7 mm) in het loopvlak. Naar mijn mening kan een koordlaagbreuk alleen in de wand van een radiaalband worden gezien; het loopvlak is immers versterkt met staaldraad.

 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De betreffende band heeft voldoende profiel maar met een afwijking van 0,7 mm profiel elders op het loopvlak. Voor de APK keurmeester reden tot afkeur.

Wanneer je de APK eisen er op naslaat zou eigenlijk alleen punt 3 van toepassing kunnen zijn; ''De banden mogen geen uitstulpingen vertonen''. Het is lastig voor mij om op afstand de band te kunnen beoordelen maar een dergelijke afwijking kan bijvoorbeeld ook te wijten zijn aan een noodstop. Ik interpreteer het zo op afstand niet als karkasbreuk of uitstulping.

U zou nog kunnen overwegen bij de RDW bezwaar te maken maar daar zitten wel haken en ogen aan. Het beste is dat meteen bij afkeur te doen zonder dat de auto feitelijk het bedrijf heeft verlaten. Wanneer dat inmiddels wel het geval is kan een bezwaar procedure nog altijd, maar is een band juist weer een betwistbaar onderdeel omdat die tussentijds inmiddels vervangen zou kunnen zijn. U leest dit allemaal ook op de RDW pagina Niet eens met resultaat van de keuring

Maar ik begrijp uw twijfel wat betreft deze afkeur zeker.