Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All seasonbanden i.p.v. zomer- en winterbanden

Vraag gesteld door J. Dral op 6 april 2022

Ik las bij voorgaande vragen dat AllSeason banden vooral een optie zijn bij kleinere autos die vooral in Nederland blijven.
Nu is de A4 Avant toch al wat groter. (bandenmaat 225/50/R17Y). Echter qua kosten overweeg ik toch All Season banden.  
Met uitzondering van de Zomervakantie en eventueel Wintersport kom ik ook met deze auto Nederland vrijwel niet uit. En rijd maar ongeveer 15.000km per jaar.
Al wordt het weer in Nederland natuurlijk ook steeds extremer zie ik persoonlijk (naast aanschaf) ook voordelen in brandstofverbruik t.o.v. winterbanden.
Mijn concrete vraag: Is de huidige generatie All Season banden nog een serieus te overwegen optie voor mijn soort auto. En welk merk is in bovengenoemde bandenmaat dan het best getest.

Merk: Audi
Type: A4 Avant
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 150

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt of de huidige generatie all seasonbanden voor uw Audi A4 met genoemde bandenmaat toch serieus het overwegen waard is.

Kleinere en lichtere categorie

Uit onze tests blijkt inderdaad dat all seasonbanden beter werken onder kleinere, lichte auto’s en in kleinere bandenmaten. Onder grotere auto’s (SUV’s) of in uitgesproken grote en/of sportieve bandenmaten ben je veel beter af met een combinatie van zomer- en winterbanden. De betreffende bandenmaat onder uw Audi is niet héél buitensporig maar wel groter, breder en platter dan de maatvoering onder de wat meer kleinere en lichtere categorie auto's. In die zin is en blijft de conclusie van kracht dat de meest optimale bandenprestaties gerealiseerd zullen worden met een set zomer- én winterbanden.

Conclusie

All seasonbanden zijn min of meer een compromis, bedoelt om het hele jaar mee te kunnen rijden. Ik benadruk wel dat een all seasonband duidelijke voordelen heeft ten opzichte van een zomerband in de winter of een winterband in de zomer. Maar ook duidelijke nadelen ten opzichte van de echte specialisten, een winterband in de winter en vooral ook een zomerband in de zomer. Maar wanneer u vanwege de extra kosten van twee sets banden/wielen liever kiest voor permanent één bandenset, dan is een goede all seasonband een betere keuze dan het hele jaar op een zomer- óf winterband. Wanneer ik u een aanbeveling zou moeten doen dan denk ik dat u met de Michelin CrossClimate 2 of de Goodyear Vector 4 Seasons voor deze maatvoering de beste all seasonband heeft.