Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afwijkende bandenmaat op bestaande velg

Vraag gesteld door op 4 april 2022

Ik heb nu bandenmaat 185/65/15, kan er ook een bandenmaat 185/55/15 onder zonder de velgen te veranderen, dus wel onder dezelfde velgen?
Zoja, wat zal het verschil zijn met de twee bandenmaten? Ik begreep iets over minder comfort maar meer sportiviteit. 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Deze band heeft simpel gezegd minder wang en is daardoor in het gebruik minder comfortabel, maar in zekere zin met wat meer sportievere trekjes. Een bijkomend effect is wel dat de totale afrolomtrek kleiner wordt daardoor. Dus het wiel is in totale omtrek een stukje kleiner, in dit geval scheelt dat zo'n kleine -6%.

Als het verschil niet groter is dan tussen de +1.5% en -2%, is de alternatieve band als vervanging géén probleem. Hier is het verschil dusdanig groot dat deze maatvoering géén geschikt alternatief is. Enerzijds vanwege een té grote afwijkingen op de snelheidsmeter en kilometerteller. Anderzijds kan de afwijkende afrolomtrek ook een negatief effect hebben eventueel aanwezige ADAS systemen (rijhulpsystemen) zoals adaptieve cruisecontrol of automatisch inparkeren. Vandaar het advies bij voorkeur de bandenspecificatie te handhaven zoals opgegeven door de autofabrikant.