Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrische auto goede investering?

Vraag gesteld door op 30 maart 2022

 Wij willen een nieuwe elektrische auto aanschaffen ( goed voor het millieu ). Nou kom ik bij de berekening het volgende tegen. Tot eind 2024 geen wegenbelasting, in 2025 1 jaar 25% korting op wegenbelasting. Maar in 2026 zou ik dan gezien het gewicht van de auto 2595 kg,  +/- 479 euro per 3 maanden gaan betalen. Nu is dat 264 euro, voor de huidige auto.  Ook gaat de elektrische auto veel meer verzekering kosten, i.v.m de elektrische onderdelen. Dus voor de toekomst gaan we dus per drie maanden, 215 euro meer wegenbelasting betalen en per drie maanden 86,16 euro meer verzekering.  Gezien de verzekering is dit begrijpelijk.  Maar gezien nu geen wegenbelasting betalen, en na eind 2024 de volle mep, is dit een zeer slechte investering. Klopt mijn berekening gezien de wegenbelasting? 

Merk: Audi E-Tron 55 Quattro
Type: E-Tron
Bouwjaar: 2022
Brandstof: Electrisch
Motorvermogen: 370/408

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

U vraagt of het aanschaffen van een Audi E-Tron 55 Quattro een slechte investering is vanwege de hogere verzekeringskosten en de toekomstige hogere Motorrijtuigenbelasting.

Het is inderdaad zo dat dat de Motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s in 2025 naar een kwarttarief gaat en in 2026 naar voltarief. De Motorrijtuigenbelasting en de verzekering vormen echter een beperkt deel van de autokosten. Je hebt ook te maken met andere kostenposten als afschrijving, onderhoud en brandstof/stroomkosten. Op deze onderdelen is de elektrische auto vaak in het voordeel t.o.v. een vergelijkbare benzineauto. In uw geval een Audi Q7.

Let wel, de stroomkosten kunnen per situatie erg verschillen. Heeft u zonnepanelen, kunt u gratis laden op het werk of moet er duur geladen worden spelen hierbij een rol. Verder is het voor de kosten ook van belang of het een tweedehands of nieuwe auto betreft.

Autokostenprogramma
Ik weet niet welke situaties en welke auto’s u met elkaar wilt vergelijken, maar voor een goed inzicht in de kosten kunt u het autokostenprogramma op de ANWB site gebruiken: https://www.anwb.nl/auto/autokosten. Controleer hierbij wel of de door ons gehanteerde stroomkosten overeenkomen met uw situatie.