Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is de reden dat zomer- of winterbanden weer op dezelfde plaatst teruggezet worden?

Vraag gesteld door op 2 maart 2022

Bij de wielwissel zomer/winter worden de wieken met banden op dezelfde plaats gemonteerd, men schrijft er op waar ze van weg komen!

Is dat belangrijk en waarom!

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Het is u opgevallen dat bij bandenwissel van zomer- en winterbanden er altijd genoteerd wordt welke band waar heeft gezeten en u vraagt waarom.

Slijten in een patroon

Autobanden die eenmaal gemonteerd zijn geweest slijten vaak in een bepaald patroon. Dit heeft tot gevolg dat het niet aan te raden is om de draairichting te veranderen. Dit kan tot gevolg hebben dat er trillingen ontstaan door oneffenheden in het profiel bijvoorbeeld. Zodoende is het belangrijk dat de banden links en rechts niet verwisseld worden.

Wielen balanceren

De banden voor en achter wisselen is wel toegestaan maar dan graag per paar zodat ze gelijkmatig verslijten. Echter ook bij een wissel van voor naar achter en vice versa kunnen trillingen ontstaan en in dit geval is balanceren van de wielen aan te raden. Omdat hier vaak geen tijd voor is worden de banden op dezelfde plek gemonteerd als waar ze vandaan komen. Zodoende is het min of meer een garantie dat er geen klachten ontstaan door onbalans of onregelmatige slijtage. Er waren voor de wissel tenslotte ook geen problemen.