Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorkomen schade door steenmarter

Vraag gesteld door op 12 maart 2022

Ik ben ten einde raad. Wat te doen om schade steenmarter te voorkomen. Het dier heeft bij de buren de kabels doorgebeten en veel schade veroorzaakt.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De auto van uw buurman heeft fikse marterschade opgelopen. U maakt zich terecht zorgen.

Steenmarters worden vaak aangetrokken door bepaalde materialen verwerkt in isolatiemateriaal of kabelbomen. Ook in andere kunststoffen of zelfs rem- en brandstofslangen wil een steenmarter nog weleens z'n tanden zetten. De aangerichte schade wat veiligheid en kosten betreft kunnen grote gevolgen hebben en is het slim om in een marter gewilde leefomgeving de auto preventief te beschermen.

Simpele huismiddeltjes als wc geurblokjes of geimpregneerde doeken met een sterk geurende vloeistof werken niet gegarandeerd of slechts even. Er zijn ook spuitbussen verkrijgbaar maar de duurzame en best werkende oplossingen zijn in de regel elektronische kastjes die lichte elektrische schokjes afgeven of een hoog frequent geluid. Ik verwijs u naar deze Duitse steenmarterverjager test met uiteindelijk ook de verjager met de hoogste waardering. Het investeren in een goed werkend en effectief apparaat is zeker een aanbeveling, gezien de dure vraatzucht van dit beschermde beestje.