Naar artikel

Vervangingstermijn distributieriem Peugeot 208 1.2 PureTech

Vraag gesteld door op 15 februari 2022

U geeft aan dat de riem vv moet worden bij 175000 km of 10 jaar.
Ik heb gisteren kontakt gehad met peugeot en aagegeven dat ik 65000 km nu gereden heb en 8 jaar oud.
Hun antwoordt: dringend advies 6 jaar of 100000km.
Altijd dus niet onder verzwaarde
omstandigheden.

Merk: Peugeot
Type: 2008 1.2
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: Puretech 1200 110 distributie

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Uw dealer hanteert een andere vervangingstermijn van de distributieriem dan de door ons eerder gecommuniceerde 175.000 km óf om de 10 jaar.

Vervangingstermijn 

Er zijn inderdaad meerdere berichten onze kant opgekomen over een nadrukkelijk naar beneden bijgestelde vervangingstermijn van de distributieriem van de genoemde Peugeot. Wat ons betreft een nogal significante wijziging wanneer 175.000 km wordt teruggebracht naar 100.000 km en 10 jaar spontaan ineens 6 jaar wordt. Deze toch best prijzige onderhoudsingreep dient zich dan ineens veel eerder aan dan wellicht begroot of waar bij de koop mee rekening is gehouden.

Antwoord importeur

Voor opheldering hebben we contact gehad met Stellantis, in dit geval importeur Peugeot/Citroën Nederland, en hebben letterlijk de vraag voorgelegd of de vervangingstermijn van 175.000/10 jaar daadwerkelijk is gewijzigd. U begrijpt dat we dat graag opgehelderd wilden krijgen omdat meerdere leden onaangenaam verrast waren toen dit ineens naar beneden bleek bijgesteld. Op die vraag kregen we het onderstaande antwoord: ''Hierbij ons antwoord op jouw laatste vraag : de officiële onderhoudstermijn is niet gewijzigd, we hebben ons dealernetwerk hiervan op de hoogte gesteld en we maken de klanten erop attent dat het vervangen bij 100.000 Km enkel een advies is. Als extra zekerheid hebben we een tool ontwikkelt waarmee we bij iedere onderhoudsbeurt de riem controleren op “uitzetten” waardoor we de levensduur kunnen volgen."

Conclusie

Wanneer het bovenstaande het standpunt is van de fabrikant dan communiceert uw dealer feitelijk iets anders. Hoewel het toch zeer verwarrend is wanneer er enerzijds een opgegeven vervangingstermijn is en anderzijds een afwijkend advies. Maar misschien is dat n.a.v. de ontwikkelde tool waarmee men bij een onderhoudsbeurt de staat en conditie van de riem peilt. Echter de eerder genoemde fabrieksopgave blijft gehandhaafd, zoals de importeur dat zélf aan ons heeft laten weten.