Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Testen brandstof van verschillende merken

Vraag gesteld door op 26 februari 2022

"Dergelijke testresultaten kennen wij niet en zijn dergelijke tests vermoedelijk ook nooit uitgevoerd" U heeft het hier over testen van verschillende merken brandstof (benzine). Ik kan mij niet voorstellen, dat bij een verbruik van miljoenen ltrs/dag een dergelijke test nooit is uitgevoerd. Ik kan mij wel voorstellen, dat een uitkomst hiervan onder de pet wordt gehouden.

 

Antwoord van Niels

Antwoord van Niels

ANWB Expert

Hartelijk dank voor uw vraag waarin u verwijst naar een antwoord uit 2018 over onderzoek naar verschillen in brandstofkwaliteit. U vermoedt dat er inmiddels onderzoek is gedaan naar verschillen in kwaliteit van dezelfde brandstoffen van verschillende merken.

Wij hebben echter een dergelijke test naar de kwaliteit van brandstoffen ook nu niet kunnen achterhalen. Het verschil in kwaliteit tussen twee merken is bij ons daarom niet bekend. Er is wel een TNO en ADAC onderzoek geweest naar de meerwaarde van de duurdere premium brandstoffen, ruim vóór de introductie van E10. De uitkomst was een verhoogd rendement van de premium brandstoffen van ongeveer 0-2%.

Het is ook maar de vraag hoeveel een dergelijke test tussen verschillende aanbieders oplevert, aangezien ze feitelijk allemaal uit het zelfde brandstofdepot bevoorraad worden. De duurdere merken voegen daar nog bepaalde additieven aan toe, mogelijk deels vanuit marketing ingegeven. Het genoemde premium brandstoffen onderzoek leverde al geen spectaculaire verschillen op met de basis brandstoffen, en het ligt in de lijn der verwachting dat de verschillen tussen identieke brandstoffen onderling (maar van verschillende merken) nog kleiner zullen zijn.

Daarnaast merken we dat onder de ANWB leden er weinig vragen zijn naar een dergelijke test, en de prijs zelf veel belangrijker wordt gevonden, terwijl vanwege de geldende standaardnormen over de kwaliteit eigenlijk geen twijfels bestaan.