Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Meekijken bij onderhoud aan auto

Vraag gesteld door J. Romkes op 2 maart 2022

Ik wil volgend jaar in de garage meekijken  wanneer ze controle doen bij een grote beurt. In feite  nagaan of ze wel alles doen  waarvoor ik betaal.  Is dat eenrelevante vraag die ik hen stel. Heb ik daar recht op ?  Bij de laatste beurt  klopten er dingen niet  welke terecht waren . Dient een garage te werken met een checklist ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt of het redelijk is wanneer u aan uw garage vraagt mee te mogen kijken bij de grote onderhoudsbeurt. Feitelijk om na te gaan of men alles wel doet.

Meekijken

Het op de werkvloer meekijken bij onderhoudswerkzaamheden is niet gebruikelijk bij de gemiddelde garage. Wellicht zijn er uitzonderingen maar het is niet gewenst dat klanten daadwerkelijk de werkplaats betreden, omdat er ook zekere veiligheidsrisico's zijn waar men niet voor verantwoordelijk voor wil zijn. En meekijken of men daadwerkelijk de werkzaamheden wel uitvoert zal men ook als gebrek aan vertrouwen interpreteren dat feitelijk wel een basis moet zijn voor een onderling goede relatie. Wanneer u bij de betreffende garage de noodzaak voelt hun werkzaamheden op de werkvloer te volgen, lijkt me dat per definitie een reden dit bedrijf dan maar links te laten liggen.

Checklist

Maar ik benadruk nogmaals dat meekijken hooguit een uitzondering is en zeker geen regel. In basis is het inderdaad op goed vertrouwen dat wat gefactureerd wordt ook daadwerkelijk is uitgevoerd én vakkundig. De merkdealers hanteren checklisten op basis van fabrieksvoorschriften, gerelateerd aan de kilometerstand en de leeftijd van het voertuig. Bij universele garages worden dergelijk lijsten ook wel gehanteerd maar zeker niet allemaal. Er zullen ook genoeg universele garages zijn die kijken naar wat noodzakelijk is en niet wat per se wordt voorgeschreven. Dus het al dan niet hanteren van een checklist hangt van het bedrijf af maar is geen formele verplichting. En een garage is nog altijd baas in eigen huis en kan gerust u de toegang ontzeggen tot de werkplaats.