Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is premium brandstof noodzakelijk?

Vraag gesteld door op 17 februari 2022

Ik rij deze periode maar ongeveer10000 km. p.j.
Monteur v.d.dealer raadt mij aan om in het vervolg
V power of ultra mate te tanken i.v.b.m. weinig km.
Is dit noodzakelijk?

Merk: mazda
Type: cx5
Bouwjaar: 2016
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 160

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U rijdt slechts 10.000km per jaar en vraagt op het daarom noodzakelijk is om premium brandstof te tanken.

Premium brandstof

Premium brandstof is benzine of diesel met elk hun eigen toevoegingen. Die toevoegingen kunnen per merk verschillen. De producenten claimen een lager verbruik en lagere uitstoot.

Verschillen

Mogelijke verschillen in brandstofverbruik en prestaties zijn in de regel zo klein dat deze nauwelijks merkbaar zijn. Een verschil van bijvoorbeeld enkele procenten in verbruik door de brandstof zal in de praktijk nauwelijks opvallen omdat rijstijl en verkeers- en weersomstandigheden een veel grotere invloed hebben. Met bijvoorbeeld "het nieuwe rijden" is aangetoond dat verschillen in rijstijl verschillen in brandstofverbruik kunnen veroorzaken van 20%. Mensen die zo zuinig mogelijk willen rijden kunnen dus het beste geadviseerd worden de rijstijl van 'het nieuwe rijden' te adopteren, hiermee is een duidelijk waarneembare besparing te realiseren.

Inwendige motorvervuiling

Bij auto's die last hebben van inwendige motorvervuiling zullen premium brandstoffen de grootste toegevoegde waarde hebben. Inwendige motorvervuiling ontstaat door ongunstige bedrijfsomstandigheden (veel korte stukjes, stadsverkeer, motor die nauwelijks op temperatuur komt). Zeker bij nieuwe auto's die onder gunstige bedrijfsomstandigheden worden gebruikt is er weinig reden tot zorg over inwendige motorvervuiling.

Geen wonderen

Van premium brandstoffen kunnen geen wonderen verwacht worden. Als er sprake is van inwendige motorvervuiling die door toevoegingen wordt gereinigd, dan zouden prestaties en wellicht ook het verbruik kunnen verbeteren. In alle overige situaties zal slechts het gebruik van de brandstof kunnen uitwijzen of functioneren, prestaties en verbruik van de motor voor de gebruiker dusdanig merkbaar verbeteren dat deze toegevoegde waarde de meerprijs waard is.

E10

E10 is een mengsel van 90 procent fossiele brandstof en 10 procent (bio)ethanol. Dit is de standaard bij de ‘gewone’ brandstof voor uw auto. Bio-ethanol is een alcohol dat gemaakt wordt door fermentatie uit suiker, maïs of tarwe. E10 geeft voor de meeste (90%) gewone benzine auto’s echter geen problemen. Of uw auto hiervoor geschikt is kunt u checken op de site: E10-check. Door het biocomponent in de brandstof veroudert de brandstof sneller en bij extreem weinig gebruik is daarom E10 niet de beste keuze. Uw 10.000 zijn ruim voldoende om toch gewoon E10 te tanken. Op onze pagina over Alles over brandstoffen kunt u alles lezen over de verschillende brandstoffen.