Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe wordt de maximum aanhangwagenmassa bepaald?

Vraag gesteld door op 21 februari 2022

Ik heb een renault captur j-120-gv en een Eriba caravan 62-wj-kd.
Het techn. max massa AHW geremd van de auto is 1200 kg en de toegestane max. massa van de caravan is 1300 kg.
Bij een controle zou ik hier dus theoretisch een bekeuring op kunnen krijgen.

Volgens de anwb caravan trekker tool mag ik een caravan uit het segment 6 trekken (1300 kg)

Vervolgens Kijk ik naar een renault catur  met kenteken G-301-tf. Deze auto heeft een techn. max massa AHW geremd van 1500 kg en deze auto mag volgens de anwb caravan trekker tool ook max een caravan uit het segment 6 trekken (1300 kg) terwijl de trekkracht van de auto 1500 kg is.

Wat is het nut van de  techn. max massa AHW geremd van de auto op het kenteken en hoe wordt die bepaald? En kan ik die eventueel bij het RDW aan laten passen?

De max treinmassa van mijn auto is 2629 kg en die van de auto met het kenteken G-301-tf is veel hogen (3316 kg) terwijl de auto's bijna identiek zijn.

Merk: renault
Type: captur
Bouwjaar: 2019
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 150
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U vraagt hoe de fabrikant van de auto de maximum aanhangwagenmassa bepaalt. Deze is soms tegenstrijdig met het motorvermogen. De maximum aanhangwagenmassa (ook wel trekgewicht genoemd) wordt door de fabrikant bepaald op basis van de constructie van de auto, zoals het chassis en onderstel inclusief de remmen, maar ook de gehele aandrijflijn (motor, koppeling, transmissie, aandrijfassen), bakverhoudingen en het koelsysteem.

Meerdere factoren

We zien ook verschillen in trekgewicht tussen benzine, hybride en plug-in hybride varianten van een bepaald model. Soms moet een fabrikant het trekgewicht verlagen omdat er andere eigenschappen prioriteit krijgen. Soms is een auto juist geconstrueerd op een zo laag mogelijk verbruik cq CO2-uitstoot, wat een lager trekgewicht of zelfs een trekgewicht van 0 kg tot gevolg kan hebben. Er is dus niet één duidelijke lijn omdat er meerdere factoren van invloed zijn.

Aanhangwagenmassa

De fabrikant geeft met de maximum aanhangwagenmassa aan waarvoor de auto geschikt is gemaakt en waarmee men de levensduur en veiligheid kan garanderen. Voor wat betreft de veiligheid op de weg voeg ik er graag aan toe dat de caravan of aanhanger veiligheidshalve niet meer dan 75% van het gewicht van de trekauto zou moeten hebben, uitgaande van werkelijk beladen gewichten. Zo heeft de auto ‘overwicht’ op de aanhanger en dat geeft in kritieke situaties de benodigde stabiliteit.

Conclusie

Uw huidige auto mag 1200 kg trekken, uw caravan mag maximaal 1300 kg wegen. Zo lang de caravan niet zwaarder weegt dan 1200 kg bent u niet in overtreding, omdat bij overschrijding van de maximum aanhangwagenmassa het werkelijke gewicht van de aanhanger bepalend is, niet de toegestane maximum massa van de aanhanger. Dat geldt ook voor het maximum treingewicht zoals opgegeven in de kentekengegevens van uw auto, ook daar gaat het om het werkelijke gewicht. 

De maximum aanhangwagenmassa van een auto is achteraf niet aan te passen.