Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe weet ik of een garage een storing aan mijn roetfilter goed heeft opgelost?

Vraag gesteld door op 24 maart 2022

Ik kreeg laatst een melding dat er iets was met mijn roetfilter.
Ik ben hiervoor naar de garage geweest zei zeggen dat ze het hebben opgelost. Nu moet ik zeggen dat het melding niet meer komt op mijn dashboard maar hoe weet ik nou of ze dat nou goed of niet goed hebben gedaan? Kan ik aan iets controleren dat ze er goed aan hebben gewerkt?

Daarnaast hebben ze ook iets bijgevuld bij het tankdop dit is na afloop gebeurd, is dit gebruikelijk ?

Wat ik hiervoor merkte is me auto wel een klein beetje vast liep oftewel hij begon een beetje te haperen als ik dan gas wil geven dat probleem is nu wel weg. Is dat een teken dat het komt door de reparatie aan de roetfilter?

Merk: Volkswagen
Type: Polo
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 75
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


Uw Polo diesel gaf een melding 'roetfilter'. U bent naar de garage gegaan en die zegt het te hebben opgelost. De melding is niet teruggekomen. 

Informatie vragen

Als het lampje van het roetfilter gaat branden kan dat betekenen dat het filter geen goede doorstroming heeft en verstopt zit. De garage kan het filter reinigen. Waarschijnlijk is dat gebeurd. Kennelijk wil de garage er zelf niet zoveel over kwijt, maar u kunt als opdrachtgever altijd om informatie vragen bij een reparatie, dus wat er aan de hand is en wat ze precies hebben gedaan.

Temperatuur

Een roetfilter werkt pas goed als deze goed op temperatuur is. Soms zijn de gebruiksomstandigheden niet zo gunstig en wordt de auto voor korte stukjes gebruikt of veel in stads/spitsverkeer. Als het filter verstopt dreigt te raken zal de auto eerst zelf regenereren. De temperatuur van het filter wordt dan door extra brandstofinjecties in de motor opgestookt zodat achtergebleven roet alsnog kan verbranden. Dat regeneratieproces moet wel worden afgerond en kan worden verstoord als u simpelweg al op de plaats van bestemming bent. De motor zal dan later weer gaan regenereren maar daar is tijd (lees kilometers) voor nodig.

Reinigingsbeurt

Als het filter bij normaal gebruik niet goed zelf kan regenereren is er een reinigingsbeurt bij de garage nodig. Ik vermoed dat de garage dat heeft uitgevoerd. Als de storing snel terugkomt kan het aan de rij-omstandigheden liggen, maar een roetfilter heeft ook niet het eeuwige leven. Het onderdeel slijt en moet vervangen worden als het niet meer goed kan werken.