Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe bereken ik de kilometerprijs van een private lease auto?

Vraag gesteld door M. Asveld op 10 februari 2022

Ik heb in 2020 veel kilometers moeten rijden Voor ziekenhuis bezoek bloedprikken en therapie. Nu rijd ik echter een lease auto (private lease). Hoe bereken ik dan de werkelijke kosten per kilometer voor belasting aftrek. 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U vraagt hoe u de autokosten van een private lease auto kan berekenen. Die kunt u nodig hebben voor onkostenvergoedingen of als u autokosten als aftrekpost kunt opvoeren bij uw inkomstenbelasting.

Kilometerprijs

De kilometerprijs is bij private lease gemakkelijker te berekenen dan bij een auto die in privé bezit is. In het kort gaat het om het leasebedrag per jaar plus de brandstofkosten per jaar, gedeeld door alle gereden kilometers. Dat zijn de kilometers inclusief de bezoeken aan ziekenhuis en specialist, maar ook inclusief alle overige kilometers. Het resultaat is de prijs per kilometer van uw auto in 2020. 

Berekeningen

Als eerste neemt u het maandbedrag van de lease, vermenigvuldig dat met 12 om op een jaarbedrag te komen. Dan moet de brandstof er nog bij opgeteld worden, want die zit niet in het leasebedrag verwerkt. Misschien kunt u de brandstofkosten over 2020 uit uw eigen administratie (afschriften) halen. U kunt ook de totaal gereden kilometers delen door het verbruik (1 liter op x kilometers) maal de gemiddelde literprijs in 2020. De brandstofkosten over 2020 opgeteld met het totale leasebedrag zijn de totale kosten per jaar. Vermenigvuldig met 100 om het bedrag in centen uit te drukken. Gedeeld door het totaal gereden kilometers resulteert in de kilometerprijs in ct/km. De gereden kilometers voor medische doeleinden kunt u vervolgens vermenigvuldigen met de kilometerprijs.