Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ford Focus gaat niet uit de eerste versnelling en achteruit

Vraag gesteld door op 25 februari 2022

Onze ford focus heeft af en toe problemen met schakelen.
Tijdens het rijden in 1e versnelling krijg je hem daar dan niet meer uit. Als je dan de voet van de rem afhaalt gaat vervolgens de auto rijden, zonder dat we gas geven. Je voelt dat de auto naar voren wil ook als we de rem en koppeling intrappen. Dit gebeurd soms ook als hij in achteruit staat. Daar gaat hij of niet in, of we krijgen hem niet meer uit z’n achteruit. De auto blijft achteruit gaan zonder dat we gas geven. Auto moet dan worden uitgezet en door het koppelingspedaal pompend in te trappen lukt het daarna meestal wel weer om hem uit achteruit te krijgen.
Als versnelling in 1 blijft hangen en er met moeite uitgehaald kan worden gaat hij soms niet meer naar 2 of terug naar 1. Blijft dan dus in vrij staan terwijl je rijdt. Kunt dan even niets meer tot hij met moeite weer in een versnelling gaat. Garage kan niets vinden en ook Ford geeft aan dat dit geen bekend probleem is. We willen wel naar de garage gaan maar willen voorkomen dat van alles vervangen gaat worden zonder dat er een oplossing word gevonden. Wat zou dit kunnen zijn?

Merk: Ford
Type: Focus
Bouwjaar: 2015
Brandstof: Benzine
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt wat de oorzaak zou kunnen zijn van het omschreven verschijnsel.

Koppelingsprobleem

Het is overduidelijk dat er sprake is van een koppelingsprobleem. De koppeling komt niet volledig vrij bij een ingetrapt pedaal en blijft er sprake van een zeker aandrijving. Uit de versnelling krijgen wordt dan ook een probleem. Met name bij de eerste versnelling en de achteruit. Eenmaal rijdend levert dat in de regel minder problemen op.

Ford modellen

Dat de Ford dealer meldt dat dit geen bekend probleem is betwijfel ik eerlijk gezegd wel een beetje. Verschillende Ford modellen van een bepaalde generatie kennen koppelingsproblemen waar dit mogelijk best aan gerelateerd zou kunnen worden, zoals u kunt lezen in het Terugroepregister van de RDW. Hieronder een passage daaruit.

Merk/Type - FORD C-MAX
- FORD FOCUS
- FORD GALAXY
- FORD KUGA
- FORD MONDEO
- FORD S-MAX

Categorie defect Motorrijtuigen - krachtoverbrenging
Omschrijving defect In de koppelingsdrukplaat kunnen barsten ontstaan.

Materiële gevolgen De koppeling kan slippen. Hierdoor is de rijsnelheid gereduceerd, zijn de voertuigprestaties beperkt en verspreidt de koppeling een geur. In extreme gevallen komen fragmenten van de koppeling/transmissie los en raken deze de componenten onder de motorkap.

Conclusie

Het bovenstaande is niet helemaal overeenkomstig met uw probleem maar er kan wel een relatie mee zijn. Dus toch echt alle reden om met name de dealer de opdracht te geven tot de juiste diagnose te komen. Maar mogelijk dat het onvermijdelijk is dat de versnellingsbak gedemonteerd moet worden voor nader onderzoek. En dan zou het best kunnen zijn dat er iets mis blijkt te zijn met de drukgroep, koppelingsplaat óf de hydraulische bediening daarvan. Maar zo blijven rijden is geen doen en kan vervelende en hachelijke situaties opleveren.