Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzine uit tank

Vraag gesteld door op 20 maart 2022

Peugeot Partner: Paar dagen geleden getankt; tank vol tot het 7e (van de acht) streepje, dus niet overvol. Buurvrouw waarschuwde dat er benzine uit de tankdop kwam, auto stond al 2 dagen stil. Als je tankdop eraf haalde kwam er benzine uit de vulopening. Naar schatting 1/3 liter benzine gelekt. Bij garage geweest: snapte er niets van.  
Inmiddels is het lekken gestopt. ik heb de auto omgedraaid zodat de vulopening wat hoger staat . (ivm bolling van de weg). Komt dit jullie bekend voor?  Is er iets aan te doen?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt hoe het kan dat er benzine uit de tank kwam toen de auto geparkeerd stond.

Opgewarmde brandstof

Wat u heeft meegemaakt is geen bekend probleem bij de Peugeot maar kan bij elke auto een enkele keer gebeuren. Bij het tanken heeft u waarschijnlijk benzine getankt die erg koud was. Deze was ondergronds opgeslagen waar het een stuk koeler was met als gevolg gekrompen brandstof. Toen de auto vervolgens geparkeerd stond (en misschien wel een beetje in de zon) is de brandstof gaan opwarmen en hierdoor uit gaan zetten. Helaas was er in de tank geen plaats voor het extra volume die de brandstof nodig had en is vervolgens via de dop naar buiten gelopen.
Normaal gesproken is er altijd wat lucht in de tank die dit soort variaties opvangt. Wanneer de brandstof dan expandeert en er luchtdruk ontstaat wordt deze benzinedamp opgevangen in een reservoir (koolstoffilter). Een volgende keer wanneer u de auto gebruikt worden deze dampen weer opgezogen en nemen deel aan de verbranding.

Voorkomen

Hoewel de kans klein is dat een dergelijke situatie vaker voorkomt kunt u dit alleen voorkomen door de auto nooit weg zetten met een volledig volle tank. Tijdens het rijden verbruikt u immers de brandstof gelijk en krijgt het hierdoor nooit de gelegenheid om via de vulopening het ontsnappen.