Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bandengeluid Suzuki Swift

Vraag gesteld door op 15 februari 2022

Ik heb veel last van lawaai tijdens het rijden want rond gemiddeld 80 dB tijdens op de snelweg of autoweg vanaf 60/80KM ga je rolgeluid echt heel erg horen.

Ik heb continental 195/45 R 17 (radial tubeless)
Deze heb ik al tijdtje.
ik ben ook van plan naar nieuwe banden te gaan.
(het lieft all season banden)
Ik ben op zoek naar de beste/stilste banden voor mij suzuki swift sport maak niet uit als ze duur zijn.

ik heb nagedacht over auto geluid isoleren maar dat blijkt gewoon extreem duur te zijn als je het iemand laat doen want ik zelf kan dat niet.

Merk: Suzuki
Type: swift sport 1.6
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 136

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U zoekt stillere banden gezien de toch wel nadrukkelijk hoorbare afrolgeluiden. Bij voorkeur all-seasons.

Oorzaak afrolgeluiden

Ik weet niet wat de huidige conditie is van de betreffende zomerbanden maar in een verder gevorderde staat van slijtage worden afrolgeluiden wel nadrukkelijker. Mogelijk ook wanneer het profiel wat geringe oneffenheden gaat vertonen, maar benadruk ik ook de sportieve hoogte/breedte (45) verhouding van deze bandenmaat. Daardoor zullen afrolgeluiden zich ook wat sneller laten gelden.

Daarbij komt ook dat de Swift gedurende zijn productieperiode zodanig is doorontwikkeld dat het motorisch steeds stiller is geworden aan boord. Juist dan worden wind- en bandengeruis meer hoorbaar. Maar een set nieuwe banden zal naar verwachting deels wel het gewenste resultaat geven.

Advies banden

Wanneer de overweging is om voor de stilste all-seasonbanden te gaan dan is toch ook Continetal een kandidaat met de AllSeasonContact óf de GoodYear Vector 4-Season óf de Michelin CrossClimate +. De laatstgenoemde beschikt over wat meer zomerse eigenschappen en de eerste twee gaan als all-seasonband een fractie meer naar eigenschappen voor winters gebruik. Maar in basis zal het verschijnsel niet verdwijnen. Enerzijds vanwege toch het wat sportievere bandenmaatje en anderzijds de toch wat mindere isolatie in het wat goedkopere B-segment.