Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is het bouwjaar van de auto?

Vraag gesteld door L. Ubeda op 29 januari 2022

Wij hebben april 2021 een nieuwe Renault Captur besteld.
Levertijden bleven maar oplopen en toen met verkoper afgesproken dat als de auto in december zou komen hij op 2022 zou komen te staan.
Nu blijkt op de RDW website  "datum eerste afgifte kenteken in Nederland" 21 december 2021 te zijn.
Echter "Datum eerste toelating" en "Datum eerste inschrijving in Nederland" staat op "Niet geregistreerd"!

Mijn vraag is wat nu gezien gaat worden (in handel/volksmond) als bouwjaar van de auto?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U heeft een nieuwe Renault Captur gekocht met "Datum eerste afgifte kenteken in Nederland", de vermelding van 21 december. De auto is echter nog niet afgeleverd en staat in de voertuiggegevens van de RDW dat "Datum eerste toelating" en "Datum eerste inschrijving in Nederland" de opmerking "Niet geregistreerd".

Datum voor bouwjaar

De ''Datum eerste afgifte kenteken in Nederland'' is de datum waarop het voertuig is ingeschreven in het kentekenregister en wordt tegenwoordig vermeld in de voertuiggegevens van de RDW. Wanneer je dat van een willekeurige andere auto bekijkt dan valt het op dat inderdaad de datum eerste toelating en eerste inschrijving in NL een afwijkende datum heeft. Maar ik kan u geruststellen dat de ''Datum eerste toelating'' staat voor het bouwjaar. Die datum staat ook voor de eerste APK vervaldatum en is ook feitelijk de ingangsdatum voor de fabrieksgarantie.

Oorzaak

Ik begrijp uw gezonde argwaan maar deze aanvulling op de RDW Voertuiggegevens is relatief nieuw en moet u zien als meer een administratieve registratie. Feitelijk is dat ook bepalende voor de BPM vaststelling. Om die reden zien we dit verschijnsel vaker dat in 2021 deze registratie al heeft plaatsgevonden en de aflevering in het nieuwe jaar. Ongetwijfeld om een fiscale reden omdat de BPM in 2022 omhoog is gegaan. Een "Datum eerste afgifte kenteken in Nederland" van 2022 had de auto fiscaal vermoedelijk wat duurder gemaakt en is deze wat vroegere registratie dan ook verklaarbaar.

Conclusie

Ik benadruk dus nogmaals dat de ''Datum eerste toelating'' staat voor het bouwjaar. In uw geval de datum waarop de tenaamstelling gaat plaatsvinden.