Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Passen de winterbanden van mijn 2014 Clio onder mijn nieuwe 2022 Captur?

Vraag gesteld door op 27 januari 2022

Kan ik de uitstekende staat zijnde winterbanden van mijn vorige auto Renault Clio IV 2014 genruiken voor de nieuwe Captur? Het gat om Continental TS8  winterbanden 195/55R16 87H

Merk: Renault
Type: Captur etech 145
Bouwjaar: 2022
Brandstof: Benzine

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U heeft een set winterbanden liggen van uw vorige auto en vraagt of ze te gebruiken zijn onder uw nieuwe auto.

Niet de juiste maat

Soms is dat mogelijk, zeker binnen hetzelfde merk, maar helaas is dat hier niet het geval. De diameter cq omtrek van de banden van de Clio is 11% kleiner dan die van de Captur, terwijl de algemeen gehanteerde marge 1,5% kleiner is. De banden hebben dus simpelweg niet de juiste maat. Dat zorgt niet alleen voor een afwijking in de weergave van snelheid en gereden afstand, de auto komt ook circa 3,5 cm lager op de weg te liggen en het stuurgedrag kan nadelig worden beïnvloed omdat de geometrie wordt verstoord. Kortom: niet geschikt. De velgen zijn bovendien niet te monteren omdat daarvan zowel de steek, de naafdiameter als de ET-waarde verschilt van die van de 2022-Captur. 

Koper

Wellicht kunt u een koper vinden die precies de banden met velgen nodig heeft die u niet meer kunt gebruiken. Het voordeel is dat het een eigenaar kan zijn van de veel verkochte Clio IV, maar dezelfde banden en velgen passen ook onder een Renault Zoe, Captur 2013-2020, Nissan Note vanaf model 2013. Ook een Dacia Sandero en Logan MCV (beide vanaf het model 2013) en de Dacia Dokker hebben dezelfde specs als de banden en velgen van uw Clio. En zelfs een eigenaar van een Renault 21 (jaren '80-90) die op zoek is naar passend winterschoeisel kan bij u terecht.