Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoud auto voor vertrek naar Spanje

Vraag gesteld door op 25 januari 2022

Ik overweeg in de zomervakantie 2022 met de eigen auto (juli  2005) naar Noord-Spanje te gaan en geen fly-drive te boeken wat de afgelopen zes zomervakanties wel het geval was.
Mijn vraag: welk onderhoud, welke keuring of welke concrete checks moet ik/kan ik vooraf (laten) uitvoeren om het maximale te doen om met een in technisch betrouwbare, eigen, auto op reis te gaan.
Bijzonderheden:
Voorgenomen reisafstand: ca. 6000 km
Merk/type: Volkswagen Touran 110 KW
Toelating: 16-07-2005
Kilometerstand: 253.000
Getande riem: vervangen bij 173.000 km, mei 2014
Onderhoud: altijd regulier, VW-dealer-onderhouden, altijd originele onderdelen
Eerste eigenaar

Merk: VW
Type: Touran
Bouwjaar: 2005
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 150

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Aankomende zomer overweegt u een rit van 6000 km voor vakantie in Noord-Spanje. U vraagt welk onderhoud vooraf nodig is en welke checks u zou kunnen uitvoeren om zoveel mogelijk met een betrouwbare auto op pad te gaan.

Leeftijd auto

Ik begrijp dat de betreffende VW Touran altijd trouw het reguliere onderhoud krijgt bij de dealer. In basis is dat natuurlijk zeer positief, maar neemt niet weg dat de auto inmiddels richting de 17 jaar gaat. En de kilometerteller staat toch inmiddels ook best op een respectabele stand. De gemiddelde levensduur van een auto is ongeveer 18 jaar en we gaan er wel vanuit dat je tenminste 200.000 km moet kunnen rijden met een benzinemotor zonder buitensporige gebreken.

Onderhoudsbeurt

Ik wil hiermee benadrukken dat een auto van deze leeftijd en kilometrage toch een gevorderde slijtage zal hebben en dat je defecten onderweg nooit kunt uitsluiten, ook wanneer de auto kort daarvoor zorgvuldig is bekeken. Het advies is uiteraard wel ruim vóór vertrek de auto de voorgeschreven onderhoudsbeurt te laten geven. En bij voorkeur toch zeker wel tenminste één maand of langer voor vertrek. Je moet altijd rekening houden met wachttijden en te bestellen onderdelen wanneer er toch iets loos blijkt. Maar de jaarlijkse onderhoudsbeurt ruim op tijd plannen voor vertrek is het belangrijkste advies. Op basis van de genoemde reisafstand hoeft dat onderhoud niet anders ingevuld te worden. U zou hooguit wat extra aandacht kunnen vragen voor de werking van de airco en/of slijtage delen zoals banden, remmen en koppeling of ze conditioneel nog goed genoeg zijn om de beoogde rit zorgeloos te kunnen volbrengen.

Zelfstandige checks

Wanneer het onderhoud is uitgevoerd, inclusief misschien noodzakelijke ingrepen, dan zou u één week voor vertrek zelf nog de nodige checks kunnen doen. Meer informatie vindt u op onze pagina's Is je auto klaar om op vakantie te gaan? en de Checklist auto vakantieklaarDan denk ik dat u gerust op pad gaat en heeft u er alles aan gedaan om pech onderweg te voorkomen.