Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Na vervangen remleiding bijgeluiden uit de stuurbekrachtiging

Vraag gesteld door F. Aarts op 7 februari 2022

na vernieuwen voorste remleidingen is er geluid geconstateerd bij het verdraaien van het stuur bij lopende motor.(toeval ?) Dit is volgens de garage de stuurpomp en kan geen kwaad. Ik weet zeker dat dit geluid voor de vervanging brst.leidingen er niet was. Vloeistof in potje staat op peil. Ervaar het geluid als hinderlijk. Wat is het probleem en wat is er aan te doen?

Merk: opel
Type: zafira A  ; Z1.6XE uitvoering  type 2A06AJ21BCB7
Bouwjaar: 2006
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 1598 cm³
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Uw Zafira maakt lawaai uit de pomp van de stuurbekrachtiging na het vervangen van een remleiding en u vraagt wat er aan te doen is.

Mogelijke oorzaken

De twee zaken staan compleet los van elkaar dus een verband is niet logisch. Het is wel mogelijk dat een leiding van de hydraulische stuurbekrachtiging verlegd is bij het vervangen van de remleiding en dat deze leiding trillingen veroorzaakt. Ook is het mogelijk dat trillingen die voorkomen bij het bedienen van het stuur (en zodoende de stuurbekrachtiging) doorgegeven worden aan een nieuwe remleiding die hierdoor klappert en bijgeluiden maakt.

Opties

Er moet dus heel duidelijk zijn waar het geluid vandaan komt. Komt het echt uit de pomp, dan denk ik dat er geen samenhang is met de reparatie maar echt een ongelukkig samenloop van omstandigheden. In dat geval is vervangen van de pomp de enige optie. Echter het geluid kan ook komen door een leiding die ongelukkig trilt, dit lijkt me overigens eenvoudig te verhelpen door het verleggen van de leiding.