Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mitsubishi Space Star van 2003 onveilig?

Vraag gesteld door H. Hamhuis op 6 februari 2022

Hoe veilig is mijn mitsubishi spacestar van 2003'
Is het verstandig om een andere auto te kopen  ?  
Wat betreft de veiligheid.

Merk: Mutsubishi
Type: space star
Bouwjaar: 2003
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 1600

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt hoe veilig uw Mitsubishi Space Star is uit 2003 en of het verstandig is om een andere auto te kopen. 

Mitsubishi Space Star

De Mitsubishi Space Star van dit type is in 1998 op de markt gekomen. In die tijd begonnen autofabrikanten meer aandacht te besteden aan botsveiligheid. Er werden crashtests gedaan door de onafhankelijke organisatie EuroNCAP die ook werden gepubliceerd door onder andere de ANWB. De Space Star haalde toen drie van de haalbare 5 sterren. 

In de afgelopen 20 jaar zijn auto's op gebied van veiligheid erg verbeterd. De wettelijk eisen werden telkens aangescherpt en de beoordeling van EuroNCAP ging daarin mee. Een auto die in 2001 drie sterren scoorde zou volgens de huidige maatstaven waarschijnlijk nul sterren scoren. Ook de veiligheidssystemen die ongevallen moeten voorkomen gaan mee in de puntentelling en die ontbreken op de Space Star van deze generatie.

Veilig?

Ik kan de Space Star niet meteen als een onveilig of gevaarlijk voertuig bestempelen, maar de bescherming van de inzittenden is duidelijk niet meer van deze tijd. Met een modernere auto bent u per definitie veiliger onderweg en dat kan in onverhoopte gevallen het verschil maken tussen ongedeerd uitstappen of niet.

ESP

Een belangrijk veiligheidssysteem is ESP, dat door afzonderlijke remingrepen de koers van de auto kan corrigeren. Mits de banden voldoende grip hebben kan het voorkomen dat een auto in een slip raakt. Het is het belangrijkste veiligheidssysteem sinds de introductie van de autogordel. Op de Space Star zit dat niet, inmiddels is het een verplicht systeem op elke personenauto.