Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

M+S banden zonder sneeuwvlokje toegestaan in Duitsland?

Vraag gesteld door op 31 januari 2022

Ik heb momenteel all season banden met M+S aanduiding zonder sneeuwvlokje. De banden zijn van voor 1 jan 2018. Kan ik daar deze winter nog in Duitsland mee rijden. Voldoe ik dan aan de regels? Of moeten het speciaal winterbanden zijn met het M+S symbool.
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of u deze winter nog in Duitsland mag rijden met all-seasonbanden met M+S aanduiding zonder sneeuwvlokje. De banden zijn van voor 1 januari 2018.

Banden met wintereigenschappen

In Duitsland is het verplicht om bij winterse omstandigheden (gladheid of dreigende gladheid door neerslag, bevriezing en opvriezing) gebruik te maken van banden met wintereigenschappen. Als er géén gladheid is (of dreigt) door bevriezing of neerslag, dan mag er op zomerbanden worden gereden. Onder banden met wintereigenschappen vallen uiteraard winterbanden maar ook all-seasonbanden. Alle banden die volgens de fabrikant geschikt zijn voor winterse omstandigheden dragen een sneeuwvlok of bergtop symbool.

Gebruik

Voorheen was het M+S logo op de band voor handhavers voldoende om de band goed te keuren voor winterse omstandigheden. Maar omdat het M+S logo ook op zomerbanden mag worden gebruikt is de wet in 2018 aangescherpt. Banden met M+S logo die geproduceerd zijn vóór 2018 worden door de wetgever in Duitsland nog als winterband beschouwd. Dit kunnen we zien als een overgangsregeling. Uw banden kunnen wettelijk gezien dus gebruikt worden in Duitsland tijdens winterse omstandigheden. Dat zegt echter niets over de prestaties van de banden. Als het sneeuwvlok of bergtop-symbool ontbreekt gaat het waarschijnlijk om zomerbanden met een wat grover profiel (vaak gebruikt onder SUV's) waarvan de prestaties in de winter niet beter zullen dan die van alle andere zomerbanden. Het is een maas in de wet, maar voor uw veiligheid en die van anderen adviseer ik gebruik te maken van banden die ontworpen zijn voor gebruik in de winter, dus herkenbaar aan het sneeuwvlok of bergtop-symbool.